Cofnij
Tiramisu

Pyszny deser z 5 składników, który składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso, na którą nakłada się warstwę kremu przygotowanego z sera mascarpone.

Składniki
  • 250 ml zaparzonej mocnej kawy
  • 50 ml amaretto
  • 1 szkl borówek
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki erytrolu
  • 250 g mascarpone (schłodzonego)
  • 150 g podłużnych biszkoptów
Instrukcje
  1. Przygotuj kawę i wymieszaj z likierem. Odstaw do ostudzenia.

  2. Żółtka ubij z erytrytolem na puszystą masę, około 5 minut.

  3. Dodawaj mascarpone po 1 łyżce, cały czas ubijając.

  4. Biszkopty namocz w kawie i ułóż na dnie pucharków.

  5. Następnie nałóż połowę kremu i posyp borówkami. Ułóż drugą warstwę biszkoptów i kremu.

  6. Wstaw do lodówki na około 3 godziny do schłodzenia lub przygotuj deser dzień wcześniej.

  7. Udekoruj kakao i borówkami.