Cofnij
BUŁKI ŚNIADANIOWE
Porcje: 8 sztuk
Składniki
  • 25 g drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 600 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 50 g masła
Instrukcje
ROZCZYN
  1. Przygotuj rozczyn. Pokrusz drożdże do miski. Dodaj mąkę pszenną, cukier i ciepłą wodę. Wymieszaj. Odstaw na ok.20 min do spienienia drożdży.

  2. Dodaj rozpuszczone i ostudzone masło oraz jajko.

  3. Do dużej miski wsyp mąkę orkiszowa jasną. Dodaj sól, cukier. Wymieszaj. Zrób dołek i wlej rozczyn. Mieszaj łyżką lub mikserem.

  4. Zagnieć ciasto na jednolita masę. Podziel na 8 części. Uformuj bułki, ułóż w naczyniu, nakryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1h. Wierzch bułek posmaruj oliwą z oliwek lub roztrzepanym jajkiem. Możesz posypać sezamem.

  5. Włącz i nagrzej piekarnik. 190 stopni. Do piekarnika wstaw bułeczki. Piecz w 190 stopniach góra-dół przez ok. 20min.

  6. SMACZNEGO!!