Przygotuj rozczyn. Pokrusz drożdże do miski. Dodaj mąkę pszenną, cukier i ciepłą wodę. Wymieszaj. Odstaw na ok.20 min do spienienia drożdży.
Dodaj rozpuszczone i ostudzone masło oraz jajko.
Do dużej miski wsyp mąkę orkiszowa jasną. Dodaj sól, cukier. Wymieszaj. Zrób dołek i wlej rozczyn. Mieszaj łyżką lub mikserem.
Zagnieć ciasto na jednolita masę. Podziel na 8 części. Uformuj bułki, ułóż w naczyniu, nakryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1h. Wierzch bułek posmaruj oliwą z oliwek lub roztrzepanym jajkiem. Możesz posypać sezamem.
Włącz i nagrzej piekarnik. 190 stopni. Do piekarnika wstaw bułeczki. Piecz w 190 stopniach góra-dół przez ok. 20min.
SMACZNEGO!!