Cofnij
PROSTE CIASTO MARCHEWKOWE
Składniki
  • 3 jajka
  • 200 g erytrytolu
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 300 g startej marchewki
  • 250 g mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich do dekoracji
Instrukcje
  1. Jajka ubij. Dodaj erytrol, zmiksuj. Wlej olej rzepakowy, miksuj na mniejszych obrotach.
  2. Dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon. Wymieszaj masę łyżką.


  3. Dodaj startą marchewkę na najmniejszych oczkach tarki. Całość wymieszaj łyżką.


  4. Przelej ciasto do tortownicy (u mnie o średnicy 24 cm). Piecz przez 45 minut w temp. 180 stopni. Ciasto odstaw do całkowitego wystudzenia.