Zastanawiasz się, ile danego produktu użyć w przepisie? Poniżej znajdziesz krótką ściągę w postaci przelicznika kuchennego, dzięki któremu znajdziesz podstawowe informacje na temat miar i wag stosowanych w kuchni.
- 1 szklanka ma pojemność 250 ml, czyli 250 g
- 1 łyżka ma zawsze pojemność 15 ml, czyli 15 g
- 1 łyżeczka ma pojemność 5 ml, czyli 5g
- 1 kostka masła ma zawsze 250 g
- 1 łyżka = 15 ml = 3 łyżeczki
- 16 łyżek = 1 szklanka
- 4 łyżki = ¼ szklanki
MĄKA PSZENNA
- 1 szklanka = 150 – 160 g
- 1 łyżka = 10 g
- 1 łyżeczka = 3 g
MĄKA ZIEMNIACZANA
- 1 szklanka = 190 g
- 1 łyżka = 10 g
- 1 łyżeczka = 3 g
CUKIER
- 1 szklanka = 220 g
- 1 łyżka = 13 g
- 1 łyżeczka = 5 g
MIGDAŁY ZMIELONE
- 1 szklanka = 110 g
- 1 łyżka = 6 g
ORZECHY WŁOSKIE, LASKOWE
- 1 szklanka = 130 g
- 1 łyżka = 8 g
KAKAO
- 1 szklanka = 130 g
- 1 łyżka = 8 g
- 1 łyżeczka = 3 g
OLEJ
- 1 szklanka = 230 g
- 1 łyżka = 14 g
- 1 łyżeczka = 5 g
WIÓRKI KOKOSOWE
- 1 szklanka = 110 g
- 1 łyżka = 7 g
PŁATKI OWSIANE
- 1 szklanka = 120 g
- 1 łyżka = 6 g
WODA, MLEKO
- 1 szklanka = 250 g
- 1 łyżka = 15 g
- 1 łyżeczka = 5 g
DYNIA
- 1 szklanka puree z dyni = 240 – 260 g