Pomysł na pyszny obiad: kurczak curry z ryżem. Z jednej strony banalnie, a z drugiej mocno aromatycznie. Przepysznie. Z wolnowara Crockpot: www.crock-pot.pl

Co to jest wolnowar?

Wolnowar to urządzenie elektryczne służące do gotowania potraw na wolnym ogniu, co wymaga podtrzymywania przez dłuższy czas niskiej temperatury około 80 stopni Celsjusza. Dzięki powolnej obróbce w niskiej temperaturze dania przygotowane w tym urządzeniu stają się bardziej aromatyczne. Przygotowywanie potraw w rytmie slow jest bardzo proste. Co więcej, wolnowar można zostawić uruchomiony w domu, wyjść do pracy, czy na spacer i  wrócić po paru godzinach na gorący posiłek.

Wolnowary zbudowane są z elektrycznej obudowy i kamionkowego naczynia umieszczanego luźno wewnątrz obudowy. Całość przykryta jest szklaną pokrywą.

Naczynie można myć w zmywarce i podgrzewać w piekarniku.

Jak działa wolnowar?

Praca wolnowaru polega na powolnym podgrzewaniu składników znajdujących się w naczyniu. Slow cookery posiadają dwa tryby pracy – low i high, które różnią się maksymalną osiągalną temperaturą. Kiedy czas na gotowanie w trybie high lub low się kończy, urządzenie przechodzi w tryb podtrzymywania temperatury, dzięki czemu danie wciąż jest ciepłe.

Co można przygotować w wolnowarze?

W wolnowarze przygotować można w zasadzie wszystko, począwszy od zup, poprzez dania mięsne i bezmięsne, a kończąc na ciastach. Listę moich propozycji znajdziesz niżej:

  • Gulasze i inne potrawy jednogarnkowe
  • Bigos
  • Buliony
  • Zupy
  • Mięsa
  • Galarety
  • Gołąbki
  • Powidła owocowe
  • Przetwory z warzyw
  • Ryż, kasze, makarony
  • Kompot
  • Pizze
  • Chleby
  • A także ciasta

Warto podkreślić, że takie dania będą dużo bardziej aromatyczne niż po standardowej obróbce na kuchence czy w piekarniku.

Zalety wolnowaru

  • Pozwala zachować więcej składników odżywczych dań.
  • Zapewnia aromatyczny smak potraw.
  • Nie przypala dań.
  • Jest wygodny w użyciu i tani w eksploatacji.
  • Jest cichy, może pracować w nocy.
  • Można nastawić obiad w wolnowarze, wyjść do pracy, czy na spacer i wrócić na gotowy posiłek.

KURCZAK CURRY
Składniki
  • 500 g fileta z piersi kurczaka
  • 2 papryki
  • 3 papryczki chilli
  • kilka pieczarek
  • 3 łyżki pasty curry
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • Przyprawy: papryka słodka, chilli, sól, pieprz, curry.
Instrukcje
  1. Kurczaka pokrój w kostkę, podduś w wolnowarze. Przypraw solą, pieprzem, paprykami i curry. Paprykę i pieczarki umyj, osusz, pokrój. Połącz z kurczakiem.

    Dodaj stałą część mleczka kokosowego z puszki, pastę curry i wymieszaj całość.

  2. Dodaj świeżą kolendrę. Podawaj z ryżem.

    Smacznego!