
Pomysł na pyszny obiad: kurczak curry z ryżem. Z jednej strony banalnie, a z drugiej mocno aromatycznie. Przepysznie. Z wolnowara Crockpot: www.crock-pot.pl
Co to jest wolnowar?
Wolnowar to urządzenie elektryczne służące do gotowania potraw na wolnym ogniu, co wymaga podtrzymywania przez dłuższy czas niskiej temperatury około 80 stopni Celsjusza. Dzięki powolnej obróbce w niskiej temperaturze dania przygotowane w tym urządzeniu stają się bardziej aromatyczne. Przygotowywanie potraw w rytmie slow jest bardzo proste. Co więcej, wolnowar można zostawić uruchomiony w domu, wyjść do pracy, czy na spacer i wrócić po paru godzinach na gorący posiłek.
Wolnowary zbudowane są z elektrycznej obudowy i kamionkowego naczynia umieszczanego luźno wewnątrz obudowy. Całość przykryta jest szklaną pokrywą.
Naczynie można myć w zmywarce i podgrzewać w piekarniku.
Jak działa wolnowar?
Praca wolnowaru polega na powolnym podgrzewaniu składników znajdujących się w naczyniu. Slow cookery posiadają dwa tryby pracy – low i high, które różnią się maksymalną osiągalną temperaturą. Kiedy czas na gotowanie w trybie high lub low się kończy, urządzenie przechodzi w tryb podtrzymywania temperatury, dzięki czemu danie wciąż jest ciepłe.
Co można przygotować w wolnowarze?
W wolnowarze przygotować można w zasadzie wszystko, począwszy od zup, poprzez dania mięsne i bezmięsne, a kończąc na ciastach. Listę moich propozycji znajdziesz niżej:
- Gulasze i inne potrawy jednogarnkowe
- Bigos
- Buliony
- Zupy
- Mięsa
- Galarety
- Gołąbki
- Powidła owocowe
- Przetwory z warzyw
- Ryż, kasze, makarony
- Kompot
- Pizze
- Chleby
- A także ciasta
Warto podkreślić, że takie dania będą dużo bardziej aromatyczne niż po standardowej obróbce na kuchence czy w piekarniku.
- Pozwala zachować więcej składników odżywczych dań.
- Zapewnia aromatyczny smak potraw.
- Nie przypala dań.
- Jest wygodny w użyciu i tani w eksploatacji.
- Jest cichy, może pracować w nocy.
- Można nastawić obiad w wolnowarze, wyjść do pracy, czy na spacer i wrócić na gotowy posiłek.

- 500 g fileta z piersi kurczaka
- 2 papryki
- 3 papryczki chilli
- kilka pieczarek
- 3 łyżki pasty curry
- 1 puszka mleczka kokosowego
- Przyprawy: papryka słodka, chilli, sól, pieprz, curry.
-
Kurczaka pokrój w kostkę, podduś w wolnowarze. Przypraw solą, pieprzem, paprykami i curry. Paprykę i pieczarki umyj, osusz, pokrój. Połącz z kurczakiem.
Dodaj stałą część mleczka kokosowego z puszki, pastę curry i wymieszaj całość.
-
Dodaj świeżą kolendrę. Podawaj z ryżem.
Smacznego!