Proste, pyszne, a do tego niskokaloryczne. Pasuje na drugie śniadanie lub deser. 3 podstawowe składniki plus dodatki. Jeśli masz w domu jajka, jogurt i mąkę bierz się do dzieła. Przyda Ci się także coś do posłodzenia, proszek do pieczenia, cynamon i lekkie owoce. Smacznego!

Przepis z podaną kalorycznością oraz makro znajdziesz również w mojej książce “FIT DESERY z kilku składników”.

SPIS TREŚCI możesz zobaczyć TUTAJ

KSIĄŻKĘ W CENIE PROMOCYJNEJ MOŻESZ ZAMÓWIĆ TUTAJ

Co znajdziesz w środku?

ponad 100 zdrowych przepisów z kilku składników

większość przepisów nigdy nie była publikowana

proste i smaczne

z ogólnie dostępnych składników

Rozdziały merytoryczne

Zastanawiasz się, który zamiennik cukru jest najlepszy, jakich mąk używać w kuchni, czym są napoje roślinne lub jak wyliczyć zapotrzebowanie kaloryczne? Odpowiedzi znajdziesz w książce.

Porady / ciekawostki związane ze zdrowym odżywianiem

Kaloryczność i rozkład makroskładników

Każdy przepis zawiera liczbę kilokalorii oraz zawartość makroskładników, które możesz wkomponować w swoją dietę. To świetne rozwiązanie dla osób na diecie redukcyjnej, ale również dla takich, które utrzymują wagę lub chcą ją podwyższyć.

Czas przygotowania

Każdy przepis zawiera orientacyjny czas przygotowania dania. Ułatwi Ci to jeszcze lepsze rozplanowanie działań w kuchni.

Oznakowanie dań

Każde danie zostało odpowiednio oznaczone: bez bez jajek / bez mleka / bez laktozy / bez glutenu / białkowo-tłuszczowe / wegańskie / wegetariańskie

Zamienniki produktów

W książce znajdziesz również zamienniki produktów, dzięki czemu z łatwością zmodyfikujesz przepis.

JOGURTOWIEC

Kilkuskładnikowe, błyskawiczne fit ciasto.

Składniki
  • 4 jajka
  • 200 g jogurtu naturalnego gęstego lub greckiego
  • 150 g mąki orkiszowej lub mix kukurydzianej i ryżowej
  • 40 g erytrytolu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cynamon wedle uznania
Instrukcje
  1. Białka ubij na sztywno. Dodaj substancję słodzącą i wymieszaj łyżką.

  2. Dodaj żółtka i wymieszaj. Tak samo zrób z jogurtem, cynamonem i proszkiem do pieczenia i mąką.

  3. Dodaj lekkie owoce np. borówki, jeżyny, maliny.

  4. Przelej masę do formy silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia.

  5. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 30 min, temperatura 180 stopni.

Notatki

1 kawałek ciasta to około 100 kcal.