
Szaszłyki z sosem czosnkowym, grillowana pierś z kurczaka, czy tradycyjna kiełbaska z ketchupem i musztardą? Co najczęściej pojawia się na Twoim grillu?
Moja propozycja poniżej 🙂
Burger z cukinii i piersi indyka – szybki i prosty w przygotowaniu. Możesz podać samego, z surówką, albo z przygotowanymi wcześniej domowymi bułkami do hamburgerów. Do hamburgera polecam ulubione dodatki, u mnie sałata, pomidor, czerwona cebulka i koniecznie sos musztardowy i ketchup. Do dania wykorzystałam Musztardę Kielecką Rosyjską, która idealnie podkręca smak dań z grilla i Ketchup Kielecki Łagodny dla fanów delikatniejszych smaków.

- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 średnia cukinia
- sól, pieprz, koperek
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki jogurtu gęstego naturalnego
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki chilli
-
Przygotuj sos musztardowy. Wymieszaj musztardę, jogurt, miód, chilli i pieprz.
-
Cukinię zetrzyj na tarce na dużych oczkach i podsmaż na odrobinie oleju na rozgrzanej patelni.
-
Mięso przełóż do naczynia, dodaj do niego cukinię i przyprawy.
-
Uformuj kotlety, grilluj z obu stron.
Smacznego!