Szaszłyki z sosem czosnkowym, grillowana pierś z kurczaka, czy tradycyjna kiełbaska z ketchupem i musztardą? Co najczęściej pojawia się na Twoim grillu?

Moja propozycja poniżej 🙂

Burger z cukinii i piersi indyka – szybki i prosty w przygotowaniu. Możesz podać samego, z surówką, albo z przygotowanymi wcześniej domowymi bułkami do hamburgerów. Do hamburgera polecam ulubione dodatki, u mnie sałata, pomidor, czerwona cebulka i koniecznie sos musztardowy i ketchup. Do dania wykorzystałam Musztardę Kielecką Rosyjską, która idealnie podkręca smak dań z grilla i Ketchup Kielecki Łagodny dla fanów delikatniejszych smaków.

GRILLOWANE BURGERY Z CUKINII I PIERSI INDYKA
Porcje: 10
Składniki
KOTLETY
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 średnia cukinia
  • sól, pieprz, koperek
SOS MUSZTARDOWY
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki jogurtu gęstego naturalnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki chilli
Instrukcje
  1. Przygotuj sos musztardowy. Wymieszaj musztardę, jogurt, miód, chilli i pieprz.
  2. Cukinię zetrzyj na tarce na dużych oczkach i podsmaż na odrobinie oleju na rozgrzanej patelni.


  3. Mięso przełóż do naczynia, dodaj do niego cukinię i przyprawy.

  4. Uformuj kotlety, grilluj z obu stron.

    Smacznego!