Dziś mam dla was przepis na pyszne, proste bułki do hamburgerów. Idealne na weekend i nie tylko 👍
Wychodzą mięciutkie i przesmaczne.

 

DOMOWE BUŁKI DO HAMBURGERÓW
Porcje: 10 sztuk
Składniki
  • 25 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko jajko
  • 1 roztrzepane jajko do smarowania
  • 125 g miękkiego masła
  • sezam do posypania
Instrukcje
  1. Wkrusz drożdże do miseczki, dodaj cukier, zalej mlekiem (100 ml) , wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na około 10 min.
  2. W drugim naczyniu umieść mąkę, dodaj wyrośnięte drożdże, jajko, pozostałe mleko, sól, rozpuszczone masło i zagnieć ciasto. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.

  3. Z wyrośniętego ciasta odrywaj kawałki i formuj kształt kulek.

  4. Bułki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Odstaw na około 10-15 minut do wyrośnięcia. Wstaw do nagrzanego piekarnika, 190 stopni i piecz około 25 minut.