
Dziś mam dla was przepis na pyszne, proste bułki do hamburgerów. Idealne na weekend i nie tylko 👍
Wychodzą mięciutkie i przesmaczne.

- 25 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko jajko
- 1 roztrzepane jajko do smarowania
- 125 g miękkiego masła
- sezam do posypania
-
Wkrusz drożdże do miseczki, dodaj cukier, zalej mlekiem (100 ml) , wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na około 10 min.
-
W drugim naczyniu umieść mąkę, dodaj wyrośnięte drożdże, jajko, pozostałe mleko, sól, rozpuszczone masło i zagnieć ciasto. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
-
Z wyrośniętego ciasta odrywaj kawałki i formuj kształt kulek.
-
Bułki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Odstaw na około 10-15 minut do wyrośnięcia. Wstaw do nagrzanego piekarnika, 190 stopni i piecz około 25 minut.