Włoski deser TIRAMISU w wersji szybkiego deseru last minute!

Zrobisz go już z 5 składników. Przygotowałam wersję uproszczoną bez jajek.

Wszystkie składniki kupiłam w jednym sklepie, w @auchan_polska. Jest właśnie tydzień z kuchnią środziemnomorską i jest mnóstwo promocji na różne produkty!

Hiszpańska paella, grecka sałatka z fetą, włoskie tiramisu, czy sery francuskie? Jakie są Twoje ulubione dania z kuchni śródziemnomorskiej?

Zostawiam niżej przepis na uproszczoną wersję tiramisu i życzę smacznego!
A jeśli chcesz wykonać wersję mniej kaloryczną zamiast mascarpone użyj w deserze ricotty.

TIRAMISU (BEZ JAJEK)
Porcje: 3
Składniki
  • 250 ml zaparzonej kawy
  • 4 łyżki erytrytolu
  • 500 g mascarpone (schłodzonego)
  • 150 g podłużnych biszkoptów
  • kakao
Instrukcje
  1. Przygotuj kawę. Odstaw do ostudzenia.
  2. Mascarpone ubij lub wymieszaj z erytrytolem na puszystą masę, około 5 minut.

  3. Na dno pucharka wyłóż warstwę kremu.

  4. Biszkopty namocz w kawie i ułóż na kremie. Posyp lekko kakao.

  5. Następnie ułóż kolejną warstwę kremu i biszkoptów.

  6. Wstaw do lodówki na około 3 godziny do schłodzenia lub przygotuj deser dzień wcześniej.

  7. Udekoruj biszkoptami i kakao. Możesz podawać z owocami.