
Włoski deser TIRAMISU w wersji szybkiego deseru last minute!
Zrobisz go już z 5 składników. Przygotowałam wersję uproszczoną bez jajek.
Wszystkie składniki kupiłam w jednym sklepie, w @auchan_polska. Jest właśnie tydzień z kuchnią środziemnomorską i jest mnóstwo promocji na różne produkty!
Hiszpańska paella, grecka sałatka z fetą, włoskie tiramisu, czy sery francuskie? Jakie są Twoje ulubione dania z kuchni śródziemnomorskiej?
Zostawiam niżej przepis na uproszczoną wersję tiramisu i życzę smacznego!
A jeśli chcesz wykonać wersję mniej kaloryczną zamiast mascarpone użyj w deserze ricotty.

- 250 ml zaparzonej kawy
- 4 łyżki erytrytolu
- 500 g mascarpone (schłodzonego)
- 150 g podłużnych biszkoptów
- kakao
-
Przygotuj kawę. Odstaw do ostudzenia.
-
Mascarpone ubij lub wymieszaj z erytrytolem na puszystą masę, około 5 minut.
-
Na dno pucharka wyłóż warstwę kremu.
-
Biszkopty namocz w kawie i ułóż na kremie. Posyp lekko kakao.
-
Następnie ułóż kolejną warstwę kremu i biszkoptów.
-
Wstaw do lodówki na około 3 godziny do schłodzenia lub przygotuj deser dzień wcześniej.
-
Udekoruj biszkoptami i kakao. Możesz podawać z owocami.