Wyczarowałam dzisiaj kotleciki z batatów i ciecierzycy. Są bardzo delikatne i świetnie smakują nawet same z humusem 😉😉

Zajrzyj na mój INSTAGRAM – TETIISHERI

Znajdziesz tam mnóstwo kulinarnych inspiracji, a w relacjach zobaczysz jak przygotowuję dania.

A jeśli jesteś fanem słodkich, zdrowych i prostych FIT DESERÓW, może spodoba Ci się moja książka: „FIT DESERY z kilku składników”. Dostępna tutaj: EMPIK

FALAFELE Z BATATÓW I CIECIERZYCY

Składniki
  • 1 batat, ok. 250 g
  • 400 g ciecierzycy odsączonej
  • kilka łyżek mąka kukurydziana lub inna do zagęszczania masy
  • przyprawy: sól i pieprz, papryka slodka i ostra mielone
Instrukcje
  1. Batata pokrój na mniejsze kawałki i upiecz (ok. 25 minut, temp. 180 stopni)
  2. Ciecierzycę odsącz i zblenduj. Dodaj batata, przyprawy i ponownie zblenduj.

  3. Dodawaj po łyżce mąki, by masa była zwarta. Uformuj kotlety, smaż z obu stron na rozgrzanej patelni.