
Wyczarowałam dzisiaj kotleciki z batatów i ciecierzycy. Są bardzo delikatne i świetnie smakują nawet same z humusem 😉😉
Zajrzyj na mój INSTAGRAM – TETIISHERI
Znajdziesz tam mnóstwo kulinarnych inspiracji, a w relacjach zobaczysz jak przygotowuję dania.
A jeśli jesteś fanem słodkich, zdrowych i prostych FIT DESERÓW, może spodoba Ci się moja książka: „FIT DESERY z kilku składników”. Dostępna tutaj: EMPIK

FALAFELE Z BATATÓW I CIECIERZYCY
Składniki
- 1 batat, ok. 250 g
- 400 g ciecierzycy odsączonej
- kilka łyżek mąka kukurydziana lub inna do zagęszczania masy
- przyprawy: sól i pieprz, papryka slodka i ostra mielone
Instrukcje
-
Batata pokrój na mniejsze kawałki i upiecz (ok. 25 minut, temp. 180 stopni)
-
Ciecierzycę odsącz i zblenduj. Dodaj batata, przyprawy i ponownie zblenduj.
-
Dodawaj po łyżce mąki, by masa była zwarta. Uformuj kotlety, smaż z obu stron na rozgrzanej patelni.