
FIT SERNIK STRACCIATELLA – jeden z moich pierwszych serników w wersji fit i bez pieczenia – dzisiaj w nowej odsłonie.
Zapraszam na INSTAGRAMOWE story po codzienną dawkę inspiracji – trochę 🌊🌊, przepisy krok po kroku + koszyki zakupowe & backstage #secretproject & more 📽️🧑🍳

- 20 daktyli
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki płynnego oleju kokosowego
- 350 g twarogu
- 350 g jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki erytrytolu, jeśli lubisz słodko, dodaj więcej
- 15 g żelatyny
- kilka kostek gorzkiej czekolady
-
Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na ok.20 min. Odsącz.
-
W naczyniu połącz daktyle i pozostałe składniki. Zblenduj.
-
Wyłóż do formy silikonowej lub na papier do pieczenia. Odstaw do lodówki na około 2h.
-
Twaróg, jogurt, sok z cytryny, ksylitol zblenduj.
-
Żelatynę rozpuść w przegotowanej, wrzącej wodzie, mieszając. Wsyp do szklanki około 15g żelatyny, zalej wodą i mieszaj aż większość żelatyny się rozpuści. Wlej do masy twarogowej i wymieszaj.
-
Na koniec zetrzyj na tarce czekoladę, dodaj do masy i wymieszaj.
-
Płynną masę twarogową wlej na daktylowy spód i odstaw do lodówki na kilka godzin do stężenia.
-
Smacznego!