FIT SERNIK STRACCIATELLA – jeden z moich pierwszych serników w wersji fit i bez pieczenia – dzisiaj w nowej odsłonie.

Zajrzyj na mój INSTAGRAM – TETIISHERI
Znajdziesz tam mnóstwo kulinarnych inspiracji, a w relacjach zobaczysz jak przygotowuję dania.

Zapraszam na INSTAGRAMOWE story po codzienną dawkę inspiracji – trochę 🌊🌊, przepisy krok po kroku + koszyki zakupowe & backstage #secretproject & more 📽️🧑‍🍳

 

FIT SERNIK STRACCIATTELLA
Składniki
SPÓD
  • 20 daktyli
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki płynnego oleju kokosowego
MASA TWAROGOWA
  • 350 g twarogu
  • 350 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki erytrytolu, jeśli lubisz słodko, dodaj więcej
  • 15 g żelatyny
  • kilka kostek gorzkiej czekolady
Instrukcje
SPÓD
  1. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na ok.20 min. Odsącz.



  2. W naczyniu połącz daktyle i pozostałe składniki. Zblenduj.

  3. Wyłóż do formy silikonowej lub na papier do pieczenia. Odstaw do lodówki na około 2h.

MASA TWAROGOWA
  1. Twaróg, jogurt, sok z cytryny, ksylitol zblenduj.

  2. Żelatynę rozpuść w przegotowanej, wrzącej wodzie, mieszając. Wsyp do szklanki około 15g żelatyny, zalej wodą i mieszaj aż większość żelatyny się rozpuści. Wlej do masy twarogowej i wymieszaj.

  3. Na koniec zetrzyj na tarce czekoladę, dodaj do masy i wymieszaj.

  4. Płynną masę twarogową wlej na daktylowy spód i odstaw do lodówki na kilka godzin do stężenia.

  5. Smacznego!