Dzień dobry! Dzisiaj zapraszam was na pyszną wegańską tartę wielkanocną na daktylowo-owsianym spodzie bez pieczenia z kremem kokosowym, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i wegańską alternatywą dla sera.  Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu i idealnie sprawdzi się na świątecznym stole w wersji wegańskiej.

WEGAŃSKA TARTA WIELKANOCNA
Składniki
SPÓD
  • 1 szklanka płatków owsianych ⠀
  • 3/4 szklanki suszonych daktyli
KREM
  • 1 puszka gęsta część mleczka kokosowego z puszki ⠀
  • 3 łyżki erytrytolu
  • 1 łyżeczka agaru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej ⠀
  • Suszone pomidory
  • Czarne oliwki
  • ser Violife Original w bloku
Instrukcje
  1. Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na około 20 min. Po tym czasie odlej wodę i zblenduj. Dodaj płatki owsiane i zblenduj. Masą wyłóż dno formy na tartę.

    Przygotuj agar. Zalej 2 łyżkami zimnej wody i wymieszaj.

  2. W garnku podgrzej mleczko kokosowe, dodaj erytrytol, mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Kiedy masa zacznie się gotować, odczekaj około minutę i zdejmij garnek z palnika.

  3. Następnie dodaj agar i ponownie wymieszaj.

  4. Kiedy przestygnie, wylej ją na spód tarty, dodaj suszone pomidory, oliwki i wegańską alternatywę sera Violife. Wstaw do lodówki na minimum dwie godziny.