Dzień dobry! Co powiecie na nieco szaloną wersję babki wielkanocnej?… w postaci babeczek pomarańczowych? 🙂 Babeczki na pewno dołączą do moich ulubionych wielkanocnych wypieków.

Jest coś, co najbardziej lubisz z wielkanocnych słodkości?

Zajrzyj na mój INSTAGRAM – TETIISHERI
Znajdziesz tam mnóstwo kulinarnych inspiracji, a w relacjach zobaczysz jak przygotowuję dania.

Zapraszam na INSTAGRAMOWE story po codzienną dawkę inspiracji – trochę 🌊🌊, przepisy krok po kroku + koszyki zakupowe & backstage #secretproject & more 📽️🧑‍🍳

POMARAŃCZOWE BABECZKI WIELKANOCNE
Porcje: 12 sztuk
Składniki
  • 250 g mąki orkiszowej jasnej
  • 100 g eruytrytolu
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki skórki pomarańczowej
  • 400g śmietanki 36% Piątnica
Instrukcje
  1. W jednym naczyniu połącz mąkę, erytrytol i proszek do pieczenia. Wymieszaj.

    W drugim naczyniu połącz jajko, olej i mleko. Wymieszaj.

  2. Dodaj suche składniki do mokrych, wymieszaj. Dodaj skórkę pomarańczową.

  3. Przełóż masę do silikonowych foremek.

  4. Wstaw do nagrzanego piekarnika, temp 180 stopni, piecz około 25-30 minut.

  5. Udekoruj śmietanką 36% Piątnica i skórką pomarańczową.

  6. Smacznego!