
PIZZA SALAMI na cieście tradycyjnym. Nawet taka pizza może być zdrowa. Wystarczy użyć dobrych jakościowo produktów i zdrowych dodatków. U mnie passata Jamar BIO z prostym składem. Plus salami, tarta mozzarella zamiast sera żółtego, czarne oliwki i pomidorki koktajlowe.
Zapraszam na INSTAGRAMOWE story po codzienną dawkę inspiracji – trochę 🌊🌊, przepisy krok po kroku + koszyki zakupowe & backstage #secretproject & more 📽️🧑

- 25 g świeżych drożdży
- 150 ml ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
- salami, tarta mozzarella, czarne oliwki, pomidorki koktajlowe
-
Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie, dodaj 2 łyżki mąki i cukier, dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 10 minut do wyrośnięcia
-
Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, wlej rozczyn z drożdży oraz oliwę. Wyrób ciasto.
-
Wyrobione ciasto włóż do dużej miski, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 40 min. do wyrośnięcia.
-
Piekarnik nagrzej do 240 stopni (góra-dół).
-
Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat, podsyp mąką i rozwałkuj. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj passatą pomidorową bio, posyp oregano, odrobiną mozzarelli. Ułóż dodatki i na koniec posyp startą mozzarellą.
-
Pizzę wstaw do piekarnika i piecz około 10 min.
-
Smacznego!