
Dzisiaj przychodzę do was z kolejną pyszną i ekspresową propozycją na obiad.
Co powiecie na pieczonego łososia z salsą z awokado i mango? Brzmi pysznie, prawda? Na stories zostawiam przepis krok po kroku. Zajrzyjcie.
W przepisie kluczową rolę odgrywa marynata i salsa. Marynata na bazie limonki, sosu sojowego i oleju Kujawskiego podkręci smak łososia, a salsa doda daniu niezwykłości. Polecam podawać np. z mixem kasz.
Zapraszam na INSTAGRAMOWE story po codzienną dawkę inspiracji – trochę 🌊🌊, przepisy krok po kroku + koszyki zakupowe & backstage #secretproject & more 📽️🧑🍳

- 300 g łososia
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- 1 mango
- 1 awokado
-
Przygotuj marynatę. Wymieszaj składniki i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
-
Łososia ułóż na blaszce i wysmaruj z wierzchu marynatą. Piecz około 15 minut w rozgrzanym piekarniku.
-
Mango i awokado obierz, pokrój w kostkę, dodaj sok z 1/2 limonki, oraz posiekany szczypiorek. Wymieszaj.
-
Łososia wyjmij z piekarnika. Podawaj z salsą z mango i awokado, mixem kasz.
-
Do ryby możesz też przygotować sos.
-
Smacznego!