Pieczone ćwiartki z kurczaka plus ziemniaki i kilka dodatków to pomysł na udany i smaczny obiad. To szybkie danie upieczesz na jednej blaszce, a smak na pewno Cię zachwyci.

Podstawą w tym przepisie jest oczywiście dobre mięso – u mnie ćwiartki z kurczaka sielskiego. Kurczak sielski jest chowany bez antybiotyków, karmiony paszą bez dodatku surowców GMO i rośnie wolniej (o 30%) niż inne kurczaki. Smak takiego mięsa jest zdecydowanie lepszy niż zwykłego kurczaka z fermy.

Zajrzyj na mój INSTAGRAM – TETIISHERI
Znajdziesz tam mnóstwo kulinarnych inspiracji, a w relacjach zobaczysz jak przygotowuję dania.

Zapraszam na INSTAGRAMOWE story po codzienną dawkę inspiracji – trochę 🌊🌊, przepisy krok po kroku + koszyki zakupowe & backstage #secretproject & more 📽️🧑‍🍳

Pieczony kurczak z ziemniakami hasselback
Składniki
  • 4 ćwiartki z kurczaka Kurczak sielski
  • 10 niedużych ziemniaków
  • kilka ząbków czosnku
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, słodka i ostra papryka, rozmaryn, sezam biał
  • brokuły, patisony, mix kasz
Instrukcje
  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Przygotuj ćwiartki: posól, oprósz pieprzem i papryką, ułóż na blaszce, dodaj kilka obranych ząbków czosnku.

  3. Ziemniaki wyszoruj, osusz. Ponacinaj i przełóż na blaszkę. Posmaruj w środku olejem wymieszanym z 1 łyżeczką papryki słodkiej. Dodaj na blaszkę rozmaryn.

  4. Piecz przez ok. 1 godzinę.

  5. Podawaj np. z mixem kasz i brokułami.