
Pieczone ćwiartki z kurczaka plus ziemniaki i kilka dodatków to pomysł na udany i smaczny obiad. To szybkie danie upieczesz na jednej blaszce, a smak na pewno Cię zachwyci.
Podstawą w tym przepisie jest oczywiście dobre mięso – u mnie ćwiartki z kurczaka sielskiego. Kurczak sielski jest chowany bez antybiotyków, karmiony paszą bez dodatku surowców GMO i rośnie wolniej (o 30%) niż inne kurczaki. Smak takiego mięsa jest zdecydowanie lepszy niż zwykłego kurczaka z fermy.
Zapraszam na INSTAGRAMOWE story po codzienną dawkę inspiracji – trochę 🌊🌊, przepisy krok po kroku + koszyki zakupowe & backstage #secretproject & more 📽️🧑🍳

- 4 ćwiartki z kurczaka Kurczak sielski
- 10 niedużych ziemniaków
- kilka ząbków czosnku
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, słodka i ostra papryka, rozmaryn, sezam biał
- brokuły, patisony, mix kasz
-
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
-
Przygotuj ćwiartki: posól, oprósz pieprzem i papryką, ułóż na blaszce, dodaj kilka obranych ząbków czosnku.
-
Ziemniaki wyszoruj, osusz. Ponacinaj i przełóż na blaszkę. Posmaruj w środku olejem wymieszanym z 1 łyżeczką papryki słodkiej. Dodaj na blaszkę rozmaryn.
-
Piecz przez ok. 1 godzinę.
-
Podawaj np. z mixem kasz i brokułami.