Nuggetsy chyba kochają nie tylko dzieci ?! Mam dla Was przepis na soczyste kawałki kurczaka w jogurtowej panierce. Możesz je upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni. Koniecznie przygotuj do nich ulubiony dip. My uwielbiamy w różnych połączeniach, jednak najczęściej jako dodatek serwujemy z sosem majonezowo-limonkowym. A jeśli majonez, to tylko wysokiej jakości Majonez Kielecki – najlepszy ze wszystkich.

Łap przepis i daj znać czy też lubisz nuggetsy.

Zajrzyj na mój INSTAGRAM – TETIISHERI
Znajdziesz tam mnóstwo kulinarnych inspiracji, a w relacjach zobaczysz jak przygotowuję dania.

Zapraszam na INSTAGRAMOWE story po codzienną dawkę inspiracji – trochę 🌊🌊, przepisy krok po kroku + koszyki zakupowe & backstage #secretproject & more 📽️🧑‍🍳

NUGGETSY
Składniki
NUGGETSY
  • 600 g fileta z piersi kurczaka
  • 100 g mąki ryżowej
  • 2 jajka
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1-2 łyżeczki curry
  • bułka tarta lub płatki kukurydziane
SOS MAJONEZOWO-LIMONKOWY
  • 4 łyżki majonezu kieleckiego
  • 2 łyżki jogurtu greckiego lub gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • sól, pieprz
Instrukcje
NUGGETSY
  1. Fileta oczyść i pokrój w mniejsze kawałki, dopraw solą i pieprzem.
  2. Do 3 miseczek wsyp mąkę wymieszaną z curry, jajko z jogurtem i bułkę tartą.


  3. Kawałki kurczaka maczaj w mące, jajku z jogurtem i bułce tartej.


  4. Smaż z każdej strony na rozgrzanej patelni na oleju rzepakowym na średnim ogniu do zarumienienia.


SOS MAJONEZOWO-LIMONKOWY
  1. Majonez wymieszaj z jogurtem greckim, dodaj sok z limonki, dopraw solą i pieprzem. Ponownie wymieszaj. Smacznego!