
Zapraszam na prostą i sycącą frittatę w nowej odsłonie, z cukinią i szpinakiem. Szybko i zdrowo, również do lunchboxa.
Zajrzyj na mój INSTAGRAM – TETIISHERI ? Znajdziesz tam mnóstwo pysznych przepisów, a w relacjach zobaczysz jak przygotowuję dania.
Inne śniadaniowe inspiracje znajdziesz w zakładce ŚNIADANIOWE INSPIRACJE

- 1 cukinia
- 4 jajka
- kilka kulek mrożonego szpinaku
- pomidorki koktajlowe
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, starta mozzarella
-
Cukinię pokrój w plastry i podsmaż na rozgrzanej patelni razem ze szpinakiem. Dopraw. Możesz, dodać czosnek, sól, pieprz.
Przełóż farsz do naczynia do zapiekania.
-
W osobny naczyniu rozbełtaj 4 jajka, dodaj startą mozzarellę, sól, pieprz i zalej farsz.
-
Ułóż pokrojone pomidorki koktajlowe. Możesz, też dodać szczyptę oregano.
-
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 30 min do ścięcia masy w temp 180 stopni.
-
Smacznego!
Frittatę możesz też usmażyć na patelni.
Smaż na rozgrzanej patelni z jednej strony, pod przykryciem lub obu na umiarkowanym ogniu około 25 minut do ścięcia się masy.