Zapraszam na prostą i sycącą frittatę w nowej odsłonie, z cukinią i szpinakiem. Szybko i zdrowo, również do lunchboxa.

Zajrzyj na mój INSTAGRAM – TETIISHERI ? Znajdziesz tam mnóstwo pysznych przepisów, a w relacjach zobaczysz jak przygotowuję dania.

Inne śniadaniowe inspiracje znajdziesz w zakładce ŚNIADANIOWE INSPIRACJE

FRITTATA ZE SZPINAKIEM

Składniki
  • 1 cukinia
  • 4 jajka
  • kilka kulek mrożonego szpinaku
  • pomidorki koktajlowe
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, starta mozzarella
Instrukcje
  1. Cukinię pokrój w plastry i podsmaż na rozgrzanej patelni razem ze szpinakiem. Dopraw. Możesz, dodać czosnek, sól, pieprz.

    Przełóż farsz do naczynia do zapiekania.

  2. W osobny naczyniu rozbełtaj 4 jajka, dodaj startą mozzarellę, sól, pieprz i zalej farsz.

  3. Ułóż pokrojone pomidorki koktajlowe. Możesz, też dodać szczyptę oregano.

  4. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 30 min do ścięcia masy w temp 180 stopni.

  5. Smacznego!

Notatki

Frittatę możesz też usmażyć na patelni.

Smaż na rozgrzanej patelni z jednej strony, pod przykryciem lub obu na umiarkowanym ogniu około 25 minut do ścięcia się masy.