Przepyszną, prosta tarta z porem. Wyszła petarda, więc od razu dzielę się przepisem. Smacznego!!

Zajrzyj na mój INSTAGRAM – TETIISHERI

Znajdziesz tam mnóstwo kulinarnych inspiracji, a w relacjach zobaczysz jak przygotowuję dania.

TARTA Z POREM
Składniki
CIASTO
  • 250 g mąki np. pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta proszku do pieczenia
FARSZ
  • 1 duży por
  • 250 g pieczarek
  • 150 g szynki
  • 3 jajka
  • 100 g śmietany lub jogurtu greckiego /gęstego
  • 30 g startego sera żółtego lub mozarelli
  • sól, pieprz
Instrukcje
  1. Składniki na ciasto połącz i wyrób ciasto.

    Wyłóż nim formę do tarty, średnica 24 cm.

  2. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 min, temp 200 stopni.

  3. Por i pieczarki pokrój, podsmaż na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju rzepakowego. Dopraw, dodaj szynkę.

  4. W osobnym naczyniu wymieszaj jajka ze śmietaną, dopraw.

  5. FARSZ wyłóż na spód tarty. Zalej całość mieszanka z jajka i śmietany. Posyp z wierzchu serem.

  6. Wstaw do piekarnika na około 25-30 min, temp. 200 stopni.