
Przepyszną, prosta tarta z porem. Wyszła petarda, więc od razu dzielę się przepisem. Smacznego!!
Zajrzyj na mój INSTAGRAM – TETIISHERI
Znajdziesz tam mnóstwo kulinarnych inspiracji, a w relacjach zobaczysz jak przygotowuję dania.

- 250 g mąki np. pszennej lub orkiszowej jasnej
- 120 g masła
- 1 jajko
- szczypta proszku do pieczenia
- 1 duży por
- 250 g pieczarek
- 150 g szynki
- 3 jajka
- 100 g śmietany lub jogurtu greckiego /gęstego
- 30 g startego sera żółtego lub mozarelli
- sól, pieprz
-
Składniki na ciasto połącz i wyrób ciasto.
Wyłóż nim formę do tarty, średnica 24 cm.
-
Wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 min, temp 200 stopni.
-
Por i pieczarki pokrój, podsmaż na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju rzepakowego. Dopraw, dodaj szynkę.
-
W osobnym naczyniu wymieszaj jajka ze śmietaną, dopraw.
-
FARSZ wyłóż na spód tarty. Zalej całość mieszanka z jajka i śmietany. Posyp z wierzchu serem.
-
Wstaw do piekarnika na około 25-30 min, temp. 200 stopni.