
Przepyszne bułeczki śniadaniowe. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Doskonale smakują z domową konfiturą.
Bułeczki posmarowałam frużeliną wiśniową.
Inne przepisy na CHLEBY / BUŁKI / PIECZYWO znajdziesz TUTAJ
Zajrzyj też na mój INSTAGRAM – TETIISHERI ? Znajdziesz tam mnóstwo pysznych przepisów, a w relacjach zobaczysz jak przygotowuję dania.

- 25 g drożdży
- 300 ml ciepłej wody
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 600 g mąki orkiszowej jasnej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 50 g masła
-
Przygotuj rozczyn. Pokrusz drożdże do miski. Dodaj mąkę pszenną, cukier i ciepłą wodę. Wymieszaj. Odstaw na ok.20 min do spienienia drożdży.
-
Dodaj rozpuszczone i ostudzone masło oraz jajko.
-
Do dużej miski wsyp mąkę orkiszowa jasną. Dodaj sól, cukier. Wymieszaj. Zrób dołek i wlej rozczyn. Mieszaj łyżką lub mikserem.
-
Zagnieć ciasto na jednolita masę. Podziel na 8 części. Uformuj bułki, ułóż w naczyniu, nakryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1h. Wierzch bułek posmaruj oliwą z oliwek lub roztrzepanym jajkiem. Możesz posypać sezamem.
-
Włącz i nagrzej piekarnik. 190 stopni. Do piekarnika wstaw bułeczki. Piecz w 190 stopniach góra-dół przez ok. 20min.
-
SMACZNEGO!!