
Chlebek bezglutenowy – bez jajek i bez mleka. Chrupiąca skórka pełna ziaren, delikatnie wilgotny środek. U mnie na mąkach: gryczanej, ryżowej i z cieciorki. Mega prosty, szybki i smaczny.
Mój INSTAGRAM – TETIISHERI znajdziesz tam mnóstwo pysznych przepisów, a w relacjach zobaczysz jak przygotowuję dan

- 500 g mąki: 350 g gryczanej, 100 g ryżowej i 50 g z cieciorki
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 14 g suchych drożdży
- 550 ml lekko ciepłej wody
- dodatki: dynia, żurawina, orzechy
-
Wszystkie składniki bez wody i dodatków umieść w misce. Wymieszaj. Dodaj wodę i dodatki,wymieszaj łyżką. Miskę przykryj ściereczką i zostaw w cieple na 20 min.
-
Po 20 min ciasto ponownie wymieszaj. Przełóż do formy. Przykryj ściereczką i zostaw w cieple na kolejne na 20 min.
-
Wierzch chleba posyp dodatkami i lekko eklep je w masę. Formę wstaw do nagrzanego piekarnika. 190 stopni, około 60-70 minut.