Marchewkowe sprawdza się praktycznie zawsze. 10 minut pracy, ok.1h w piekarniku. Brzmi dobrze?
Zawsze skutecznie zniechęcała mnie do wypieków zbyt wysoka liczba składników. Też tak macie? Długa lista składników – i tylko jedno skojarzenie – wykonanie przepisu zajmie wieki. Ze mną tak właśnie jest. Dlatego moje przepisy komponuję z minimalną ilością składników, a jeśli w wykonaniu mogę je praktycznie tylko połączyć, to jest naprawdę dobrze. Podobnie jest z tym ciastem  marchewkowym.

Szukałam idealnego przepisu na ciasto marchewkowe i nareszcie go znalazłam!

Ciasto marchewkowe. Proste i szybkie w przygotowaniu. Jest przepyszne. Po prostu najlepsze. Z cynamonem i orzechami włoskimi. A dodatkowo olej rzepakowy wzbogaci go o cenne dla zdrowia składniki, a dzięki jego dobrym właściwościom wypiekowym zawsze nam się uda.

5 najcenniejszych właściwości oleju rzepakowego

Olej rzepakowy to świetne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.

Zawiera aż 10 razy więcej omega-3 niż oliwa z oliwek. Dodatkowo zawiera witaminy E i K oraz prowitaminy A. Dzięki obecności witaminy E można go stosować do domowych kosmetyków takich jak: maseczki, peelingi, preparaty natłuszczające, a nawet do przygotowania musujących kul do kąpieli. Jest odporny na wysokie temperatury i nawet podgrzany nie traci swoich właściwości, dlatego idealnie nadaje się do smażenia. Nie możemy też zapomnieć, że olej rzepakowy ma wiele kuchennych zastosowań. Możemy go użyć jako bazę do dressingów, sosów, pesto czy majonezów.

Dokładniejsze informacje znajdziecie na stronie: https://www.pokochajolejrzepakowy.eu/5-x-dla-oleju-rzepakowego-2/

* “Sfinansowano z Funduszu Promocji Roślin Oleistych”

A ja zostawiam Wam już niżej  przepis na najpyszniejsze ciasto marchewkowe.

Zapraszam Cię na mojego INSTAGRAMA – TETIISHERI. Znajdziesz tam mnóstwo pysznych przepisów, a w relacjach zobaczysz jak przygotowuję dania.

 

PROSTE CIASTO MARCHEWKOWE
Składniki
  • 3 jajka
  • 200 g erytrytolu
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 300 g startej marchewki
  • 250 g mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich do dekoracji
Instrukcje
  1. Jajka ubij. Dodaj erytrol, zmiksuj. Wlej olej rzepakowy, miksuj na mniejszych obrotach.
  2. Dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon. Wymieszaj masę łyżką.


  3. Dodaj startą marchewkę na najmniejszych oczkach tarki. Całość wymieszaj łyżką.


  4. Przelej ciasto do tortownicy (u mnie o średnicy 24 cm). Piecz przez 45 minut w temp. 180 stopni. Ciasto odstaw do całkowitego wystudzenia.