
Proste, pyszne, a do tego niskokaloryczne. Pasuje na drugie śniadanie lub deser. 3 podstawowe składniki plus dodatki.
Jeśli masz w domu jajka, jogurt i mąkę bierz się do dzieła. Przyda Ci się także coś do posłodzenia, proszek do pieczenia, cynamon i lekkie owoce.
Zapraszam Cię na mojego INSTAGRAMA – TETIISHERI. Znajdziesz tam mnóstwo pysznych przepisów, a w relacjach zobaczysz jak przygotowuję dania.
Kiedyś robiłam to ciasto co drugi dzień w przeróżnych kombinacjach. Co ciekawe, mąka odgrywa tutaj kluczową rolę. Powinna być delikatna i lekka. Warto też zwrócić uwagę na kolejność przygotowania masy i trzymać się przepisu.

Kilkuskładnikowe, błyskawiczne fit ciasto.
- 4 jajka
- 200 g jogurtu naturalnego gęstego lub greckiego
- 150 g mąki orkiszowej lub mix kukurydzianej i ryżowej
- 40 g erytrytolu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cynamon wedle uznania
-
Białka ubij na sztywno. Dodaj substancję słodzącą i wymieszaj łyżką.
-
Dodaj żółtka i wymieszaj. Tak samo zrób z jogurtem, cynamonem i proszkiem do pieczenia i mąką.
-
Dodaj lekkie owoce np. borówki, jeżyny, maliny.
-
Przelej masę do formy silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia.
-
Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 30 min, temperatura 180 stopni.
1 kawałek ciasta to około 100 kcal.
Cześć! Z czego robiłaś polewę?
Polewa jest z odżywki białkowej i oleju kokosowego, ale można albo pominąć albo użyć tej sklepowej 🙂
Moze byc maka gryczana?
Myślę, że gryczana też się tutaj sprawdzi.
1oo kcal? a na ile porcji przewidziałaś ciasto?
Około 10.
Cześć, Mogą być mrożone owoce ?
Proponuję dodać świeże.