Proste, pyszne, a do tego niskokaloryczne. Pasuje na drugie śniadanie lub deser. 3 podstawowe składniki plus dodatki.

Jeśli masz w domu jajka, jogurt i mąkę bierz się do dzieła. Przyda Ci się także coś do posłodzenia, proszek do pieczenia, cynamon i lekkie owoce.

Zapraszam Cię na mojego INSTAGRAMA – TETIISHERI. Znajdziesz tam mnóstwo pysznych przepisów, a w relacjach zobaczysz jak przygotowuję dania.

Kiedyś robiłam to ciasto co drugi dzień w przeróżnych kombinacjach. Co ciekawe, mąka odgrywa tutaj kluczową rolę. Powinna być delikatna i lekka. Warto też zwrócić uwagę na kolejność przygotowania masy i trzymać się przepisu.

JOGURTOWIEC

Kilkuskładnikowe, błyskawiczne fit ciasto.

Składniki
  • 4 jajka
  • 200 g jogurtu naturalnego gęstego lub greckiego
  • 150 g mąki orkiszowej lub mix kukurydzianej i ryżowej
  • 40 g erytrytolu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cynamon wedle uznania
Instrukcje
  1. Białka ubij na sztywno. Dodaj substancję słodzącą i wymieszaj łyżką.

  2. Dodaj żółtka i wymieszaj. Tak samo zrób z jogurtem, cynamonem i proszkiem do pieczenia i mąką.

  3. Dodaj lekkie owoce np. borówki, jeżyny, maliny.

  4. Przelej masę do formy silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia.

  5. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 30 min, temperatura 180 stopni.

Notatki

1 kawałek ciasta to około 100 kcal.