Jesienne dni wymagają wyjątkowego traktowania, choćby ze względu na niezbyt zachęcający ponury obraz za oknem. Pomyślałam, że fajnie będzie umilić sobie ten czas z pysznym fit deserem w towarzystwie weekendowej kawy lub aromatycznej herbaty i książki czy np. serialu. Tym samym otwieram cykl przepisów na proste, zdrowe, ale jednocześnie słodkie desery, który chciałabym kontynuować w każdej porze roku, bo każda jest na swój sposób wyjątkowa, każda oferuje sezonowe pyszności, które możemy wykorzystać do stworzenia pysznych i cieszących oko deserów.

Dzisiaj deser chia z mango, granolą i jeżynami.

Kto się skusi?

MANGO CHIA DESER
Składniki
WARSTWA CHIA
  • 5 łyżek chia
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 szklanka mleka np.migdałowego
WARSTWA MANGO
  • 1/2 mango
  • 5 łyżek jogurtu greckiego
INNE
  • garść granoli
  • owoce
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
Instrukcje
  1. Nasiona chia wymieszaj z mlekiem i jogurtem i odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.

  2. Mango pokrój i zblenduj z jogurtem.

  3. Deser układaj warstwami: chia, mango, granola, owoce, polewa z rozpuszczonej gorzkiej czekolady.