
Jesienne dni wymagają wyjątkowego traktowania, choćby ze względu na niezbyt zachęcający ponury obraz za oknem. Pomyślałam, że fajnie będzie umilić sobie ten czas z pysznym fit deserem w towarzystwie weekendowej kawy lub aromatycznej herbaty i książki czy np. serialu. Tym samym otwieram cykl przepisów na proste, zdrowe, ale jednocześnie słodkie desery, który chciałabym kontynuować w każdej porze roku, bo każda jest na swój sposób wyjątkowa, każda oferuje sezonowe pyszności, które możemy wykorzystać do stworzenia pysznych i cieszących oko deserów.
Dzisiaj deser chia z mango, granolą i jeżynami.
Kto się skusi?

- 5 łyżek chia
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 szklanka mleka np.migdałowego
- 1/2 mango
- 5 łyżek jogurtu greckiego
- garść granoli
- owoce
- 4 kostki gorzkiej czekolady
-
Nasiona chia wymieszaj z mlekiem i jogurtem i odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
-
Mango pokrój i zblenduj z jogurtem.
-
Deser układaj warstwami: chia, mango, granola, owoce, polewa z rozpuszczonej gorzkiej czekolady.