
Placki z dyni, ciastka dyniowe, ciasto dyniowe, chlebek dyniowy, zupa-krem z dyni…
Dynia rządzi!! Nic dziwnego!! To przecież sezon na dynie. Ale jak się za nią zabrać?
Sprawa jest naprawdę prosta. Zrób puree z dynii, a poradzisz sobie z każdym dyniowym przepisem.
Dynię przekrój i oczyść. Pokrój na kawałki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180C na funkcji góra-dół i piecz przez około 45-55 minut (dynię piżmową piecz w wyższej temperaturze – ok. 200C).
Po wyjęciu z piekarnika dynię odstaw do przestygnięcia. Zdejmij folię i wykrój miąższ dyni. Włóż do blendera lub miksera i zmiksuj na gładką masę. Purée można przechowywać w lodówce przez około 2-3 dni.
Jeśli purée z dyni chcemy użyć do ciasta, a przy mieszaniu łyżką widoczna jest woda, proponuję wtedy jeszcze trochę je pogotować na gazie, aby odparowało i bardziej zgęstniało. Warto też zwrócić uwagę na fakt, iż gęstość purée zależy od rodzaju użytej dyni.
Duza ilosc musu z dyni, mozesz schlodzic i poporcjowac np. do woreczkow do mrozenia czy kubeczkow i zamrozic na max. 3 miesiace. Puree z dyni, mozesz wykorzystac do wielu przepisow, a puree z dyni muscat mozesz jesc bez zadnych dodatkow, jest tak slodka i pyszna, ze trudno sie powstrzymac:)))
Dokładnie tak.