Do kaszy jaglanej nie trzeba było mnie długo przekonywać. Polubiłam najbardziej w wersjach na słodko. Desery i ciasta na bazie kaszy jaglanej ubóstwiam, między innymi dlatego, że są mega szybkie w przygotowaniu, nie wymagają specjanych kulinarnych umiejętności i są po prostu smaczne. Przed Wami ekspresowa tarta snickers, często też występująca pod nazwą jagielnik snickers.

Owsiano-daktylowy spód to już u mnie tradycja. Masa jaglano-orzechowa. Do dekoracji użyłam 1 snickersa – pokrojonego na mniejsze kawałki i roztopioną gorzką czekoladę.

FIT TARTA SNICKERS
Składniki
SPÓD
  • 150 g daktyli
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2-3 łyżki płynnego oleju kokosowego
MASA
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 łyżki pasty orzechowej
  • erytrytol do smaku
Instrukcje
  1. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na około 30 min aż zmiękną. Odsącz sok i zblenduj daktyle razem z płatkami owsianymi. Dodaj płynny olej kokosowy i wymieszaj masę.

  2. Wyłóż masę na spód tortownicy (u mnie silikonowa, średnica 21 cm.)

  3. Kaszę jaglaną ugotuj, zblenduj. Dodaj pastę orzechową, opcjonalnie pokrojonego snickersa i erytrytol.

  4. Masę wyłóż na spód i wstaw na noc do lodówki.

  5. Tartę możesz udekorować roztopioną gorzką czekoladą i opcjonalnie pokrojonym snickersem.