
Sezon na cukinię w pełni. Warto z niego skorzystać. Z cukinii robię nie tylko pyszne, szybkie placki czy chlebek cukiniowy, które zabieram na wynos w lonchboxie. Cukinia to też doskonały dodatek do obiadów. Fantastycznie sprawdza się we frittacie, czy w kotletach. Dziś mam dla Was prosty przepis na kotlety z mięsa mielonego z indyka z cukinią. Robi się je błyskawicznie, a w smaku wychodzą naprawdę genialne.

- 250 g mięsa mielonego
- 1/2 średniej cukinii
- 1 średnia marchewka
- 30 g mąki np.kukurydzianej lub z ciecierzycy
- 30 g kukurydza z puszki wedle uznania
- przyprawy: sól, pieprz, papryska słodka, papryka wędzona
-
Cukinię i marchew zetrzyj na tartce.
-
Połącz z mięsem mielonym, kukurydzą i przyprawami.
-
Uformuj kotlety i smaż na oleju rzepakowym z obu stron.
KALORYCZNOŚĆ I MAKRO na całość: ok. 514 kcal - B:47 , T:20,5 , W:33,5 - 1 sztuka - ok. 130