Sezon na cukinię w pełni. Warto z niego skorzystać. Z cukinii robię nie tylko pyszne, szybkie placki czy chlebek cukiniowy, które zabieram na wynos w lonchboxie. Cukinia to też doskonały dodatek do obiadów. Fantastycznie sprawdza się we frittacie, czy w kotletach. Dziś mam dla Was prosty przepis na kotlety z mięsa mielonego z indyka z cukinią. Robi się je błyskawicznie, a w smaku wychodzą naprawdę genialne.

 

KOTLETY Z CUKINIĄ I MARCHEWKĄ
Porcje: 4 sztuki
Składniki
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1/2 średniej cukinii
  • 1 średnia marchewka
  • 30 g mąki np.kukurydzianej lub z ciecierzycy
  • 30 g kukurydza z puszki wedle uznania
  • przyprawy: sól, pieprz, papryska słodka, papryka wędzona
Instrukcje
  1. Cukinię i marchew zetrzyj na tartce.

  2. Połącz z mięsem mielonym, kukurydzą i przyprawami.

  3. Uformuj kotlety i smaż na oleju rzepakowym z obu stron.

Notatki

KALORYCZNOŚĆ I MAKRO na całość: ok. 514 kcal  -  B:47 , T:20,5 , W:33,5 - 1 sztuka - ok. 130