Po plackach z cukinii (PRZEPIS TUTAJ) wpadam z kolajnym pomysłem wykorzystanie cukinii w kuchni. Co powiecie na prosty chlebek cukiniowy z fetą? Świetna opcja nie tylko na ciepło. Sprawdzi sie też w lunchboxie.

CHLEBEK CUKINIOWY
Składniki
  • 3 jajka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
  • 1/2 mniejszej cukinii
  • 1 średnia marchewka
  • 100 g sera feta (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól, pieprz, zioła, pestki dyni
Instrukcje
  1. Cukinię i marchew zetrzyj na tarce na grubych oczkach.

  2. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj do połączenia.

  3. Masę przelej do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 45-50 minut, temp.180 stopni.

Notatki

KALORYCZNOŚĆ I MAKRO na całość: ok. 921 kcal  -  B:55 , T:40 , W:85 - (1 kromka: 115 kcal)