
Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a nazwa pochodząca z włoskiego słowa “zucchini”, oznacza “mała dynia”. W wielu regionach polskich cukinia nosi też drugą nazwę – kabaczek. Sezon na cukinię przypada na drugą połowę lata. W sierpniu koniecznie warto zainspirować się w kuchni tym smacznym i niskokalorycznym warzywem. Pod koniec sierpnia przywiozłam z działki kilka sporych cukiń i z niewielkim opóźnieniem zabieram się za nowe eksperymenty w kuchni.
Na dobry początek zapraszam na pyszny i prosty przepis na placki z cukinią. Tylko 5 składników, które należy ze sobą wymieszać. Kilka minut smażenia i gotowe. Placki to zawsze doskonała opcja nie tylko na śniadanie, ale również na kolację czy do lunchboxa.
W przepisie jogurt grecki można zamienić na jogurt naturalny gęsty. Zamiast mąki orkiszowej można użyć innej np. gryczanej, owsianej lub ryżowej.

Pyszne, szybkie, 5-składnikowe placki z cukinii. Świetne na śniadanie, kolację lub do lunchboxa.
- 1/2 średniej cukinii
- 1 szklanka startej marchewki
- 2 jajka
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 6 łyżek mąki orkiszowej jasnej
-
Cukinię zetrzyj na tartce na dużych oczkach.
-
Dodaj startą marchewkę i pozostale składniki. Wymieszaj.
-
Placki smaż na rozgrzanej patelni z obu stron.
-
Podawaj np. z sosem jogurtoro-ziołowym.
KALORYCZNOŚĆ I MAKRO na 7 SZTUK: ok. 530 kcal - B:31 , T:13 , W:69