Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a nazwa pochodząca z włoskiego słowa “zucchini”, oznacza “mała dynia”. W wielu regionach polskich cukinia nosi też drugą nazwę – kabaczek. Sezon na cukinię przypada na drugą połowę lata. W sierpniu koniecznie warto zainspirować się w kuchni tym smacznym i niskokalorycznym warzywem. Pod koniec sierpnia przywiozłam z działki kilka sporych cukiń i z niewielkim opóźnieniem zabieram się za nowe eksperymenty w kuchni.

Na dobry początek zapraszam na pyszny i prosty przepis na placki z cukinią. Tylko 5 składników, które należy ze sobą wymieszać. Kilka minut smażenia i gotowe. Placki to zawsze doskonała opcja nie tylko na śniadanie, ale również na kolację czy do lunchboxa.

W przepisie jogurt grecki można zamienić na jogurt naturalny gęsty. Zamiast mąki orkiszowej można użyć innej np. gryczanej, owsianej lub ryżowej.

PLACKI Z CUKINII
Czas przygotowania
5 mins
Czas gotowania
5 mins
Czas całkowity
10 mins
 

Pyszne, szybkie, 5-składnikowe placki z cukinii. Świetne na śniadanie, kolację lub do lunchboxa.

Porcje: 7 sztuk
Calories: 530 kcal
Składniki
  • 1/2 średniej cukinii
  • 1 szklanka startej marchewki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 6 łyżek mąki orkiszowej jasnej
Instrukcje
  1. Cukinię zetrzyj na tartce na dużych oczkach.

  2. Dodaj startą marchewkę i pozostale składniki. Wymieszaj.

  3. Placki smaż na rozgrzanej patelni z obu stron.

  4. Podawaj np. z sosem jogurtoro-ziołowym.

Notatki

KALORYCZNOŚĆ I MAKRO na 7 SZTUK: ok. 530 kcal  -  B:31 , T:13 , W:69