Nie wiem czy ktoś z Was pamięta TWAROGIETKI Z BORÓWKAMI – TUTAJ ? To one są sprawcą jagodzianek. Ale po kolei. Bo jagodzianki mają swoją historię 🙂

Na początku były bułeczki twarogowe. Uwielbiam w wersji z ziołami i tak najczęściej robiłam. Po jakimś czasie jednak zaczęłam eksperymentować i tworzyć wersje na słodko. Tak powstały bułeczki twarogowe z owocami, które układałam w masie – twarogietki. Ostatnio to właśnie one zainspirowały mnie do kolejnej metamorfozy przepisu. Chciałam stworzyć bułeczki z większą ilością owoców. I wymyśliłam wgłębienia w masie na owoce. Strzał w dziesiątkę! I ten obłędny zapach w całym domu!

ZAMIENNIKI

Bułeczki możecie przygotować z dowolnymi owocami – truskawki, maliny, czy jeżyny. Idąc śladem nazewnictwa – od jagodzianki – powstaną nam truskawianki, malinianki, jeżynianki 🙂

Mąka – nada się każda do wypieków. Ja bardzo lubię te bułeczki z mąką owsianą, orkiszową, gryczaną czy ryżową.

Erytrol – możecie zamienić na każdy inny słodzik np. ksylitol, stewię, a nawet miód. Warto jednak pamiętać, że erytrol ma ZERO kcal 🙂

 

Dajcie znać, na jakie owoce skusicie się w swoich bułeczkach?

A ja już teraz życzę Wam smacznego.

JAGODZIANKI SEROWE
Czas przygotowania
5 mins
Czas gotowania
25 mins
Czas całkowity
30 mins
 

Szybkie serowe bułeczki, które przygotujesz z dowolnymi owocami. Jagodzianki, truskawianki, malinianki, jeżynianki - które wybierasz? 🙂

Składniki
  • 1 kostka twarogu (250g)
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki np.owsianej
  • 1 łyżeczka budyniu bez cukru
  • erytrol wedle uznania
  • owoce np.mrożone jagody (1/2 opakowania)
Instrukcje
  1. Twaróg, jajka, mąkę budyń i erytrol wymieszaj w jednym naczyniu.

  2. Połącz rozmrożone owoce z erytrolem i wymieszaj łyżką. Spradź czy odpowiada Ci poziom słodkości owoców.

  3. Z masy twarogowej zwilżonymi dłońmi ulep kule (4 sztuki). Ułóż je na papierze do pieczenia i delikatnie spłaszcz za pomocą łyżki.

  4. Łyżką uformuj w kulkach wgłębienia na owoce i wypełnij je - do każdego wgłębienia dodaj po 1 łyżce owoców.

  5. Bułeczki wstaw do nagrzanego piekarnika na 25-30 minut, temperatura 180 stopni.

  6. Gotowe bułeczki po ostudzeniu możesz posypać erytrolem.