
Wiecie, że lubię eksperymentować w kuchni, poznawać nowe smaki i tworzyć proste przepisy. Zdecydowanie najbardziej lubię słodkie przyjemności, dlatego też niedawno po raz pierwszy (nie uwierzycie!) zrobiłam na pewno dobrze Wam znany włoski deser na bazie biszkoptów.
To był strzał w dziesiątkę. Spokój, niespiesznie, wręcz leniwie spędzony czas przy pysznym deserze i kieliszku prosecco. Taki mój dzień #powłosku, bo przecież wcale nie trzeba wyjeżdżać do Włoch, by poczuć się jak na włoskim urlopie.
Wystarczy kilka przekąsek – wśród nich na moim stole znalazły się między innymi słynne oliwki i sery. Pojawił się też talerz pysznych włoskich grzanek posmarowanych oliwą z oliwek, czosnkiem, z mozzarellą i krojonym pomidorem. Bruschetta zdecydowanie przypadnie do gustu miłośnikom mniej słodkich smaków, a w towarzystwie kieliszka Mionetto Prosecco również świetnie się sprawdzi.
I jeszcze mój słodki deser. Tiramisu zrobisz już z 5 składników. To deser, który składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso, na którą nakłada się warstwę kremu przygotowanego z sera mascarpone, żółtek jaj kurzych i cukru, a całość posypuje się warstwą grubo zmielonych płatków gorzkiej czekolady pojawiło się u mnie w lekko odmiennej formie, bo z borówkami. Wbrew pozorom to bardzo prosty w wykonaniu deser, którego przygotowanie wcale nie zajmuje dużo czasu. Do kawy lub kieliszka Mionetto Prosecco pasuje idealnie.
Czasami niepotrzebne są dalekie podróże samolotem, aby poczuć klimat prawdziwych Włoch. Wystarczy kilka elementów, które kojarzą nam się z regionem, takich jak jedzenie, muzyka, dobre towarzystwo i Mionetto Prosecco, by przeżyć dzień po włosku.
A CO WAM KULINARNIE KOJARZY SIĘ Z WŁOCHAMI?
TIRAMISU, BRUSCHETTA, FERRARI CZY MOŻE MIONETTO PROSECCO?

Pyszny deser z 5 składników, który składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso, na którą nakłada się warstwę kremu przygotowanego z sera mascarpone.
- 250 ml zaparzonej mocnej kawy
- 50 ml amaretto
- 1 szkl borówek
- 4 żółtka
- 4 łyżki erytrolu
- 250 g mascarpone (schłodzonego)
- 150 g podłużnych biszkoptów
-
Przygotuj kawę i wymieszaj z likierem. Odstaw do ostudzenia.
-
Żółtka ubij z erytrytolem na puszystą masę, około 5 minut.
-
Dodawaj mascarpone po 1 łyżce, cały czas ubijając.
-
Biszkopty namocz w kawie i ułóż na dnie pucharków.
-
Następnie nałóż połowę kremu i posyp borówkami. Ułóż drugą warstwę biszkoptów i kremu.
-
Wstaw do lodówki na około 3 godziny do schłodzenia lub przygotuj deser dzień wcześniej.
-
Udekoruj kakao i borówkami.
***
*TEKST POWSTAŁ PRZY WSPÓŁPRACY Z MARKĄ MIONETTO