Hej Kochani,

Mam dziś dla Was szybką, smaczną i prostą w przygotowaniu frittatę, którą można z powodzeniem zabrać w pudełku do pracy czy szkoły. Opcji łączenia składników jest cała masa, ale dziś u mnie szpinak, szynka i mozzarella.

FRITTATA ZE SZPINAKIEM, MOZZARELLĄ I SZYNKĄ
Składniki
  • 8 jajek
  • 1 opakowanie mozzarelli
  • kilka plasterków szynki
  • szpinak np. mrożony, ilość wedle uznania
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona
Instrukcje
  1. Szpinak podsmaż z czosnkiem na patelni.

  2. Jajka roztrzep widelcem w osobnej misce, posól i dodaj pieprz. Dodaj pokrojoną w plastry/kostkę szynkę i wymieszaj.
  3. Szpinak przełóż do naczynia i zalej masą jajeczną z szynką.

  4. Na wierzchu ułóż pokrojoną w kostkę mozzarellę i posyp czerwoną papryką.

  5. Zapiekaj w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. U mnie czas zapiekania wyniósł 25 minut.