Kasza jaglana na stałe zagościła w moim menu. Polubiłam ją tak bardzo, że zdecydowałam się utworzyć nową kategorię na blogu Z KASZĄ JAGLANĄ. Możecie tu znaleźć wszystkie dostępne przepisy z kaszą jaglaną w roli głównej. Bardzo często jem ją na śniadania w postaci budyniu jaglanego, lub deserów jaglanych. Ostatnio postanowiłam zrobić z niej proste praliny orzechowe. Potrzebujesz tylko 4-5 składników, a pyszną przekąskę zrobisz w kilka minut.

BUDYŃ JAGLANY – PRZEPIS TUTAJ

DESERY JAGLANE – PRZEPIS TUTAJ

PRALINY ORZECHOWE
Składniki
  • 1 woreczek kaszy jaglanej
  • 2-3 łyżki syropu klonowego
  • 2-3 łyżki mąki orzechowej
  • 1-2 łyżki kakao
  • kilka kostek gorzkiej czekolady
Instrukcje
  1. Kaszę ugotuj według instrukcji. Zostaw na chwilę do ostudzenia.

  2. Do kaszy dodaj mąkę, kakao, syrop klonowy i wymieszaj.

  3. Uformuj kulki. Obtocz w mące orzechowej (lub posiekanych orzechach), albo obtocz w rozpuszczonej gorzkiej czekoladzie.

  4. Smacznego!