
Idealne do kawy, na szybką przekąskę czy nawet drugie, słodkie śniadanie. Ciasteczka owsiane.
Proste w przygotowaniu, szybkie i smaczne.
Przygotuj sobie suche składniki, wsyp je do miski, wymieszaj, dodaj składniki mokre, uformuj ciastka, wstaw do piekarnika i gotowe. To kolejny sprawdzony i nieskomplikowany przepis.
Pamiętaj, że mąkę migdałową, możesz zamienić na kokosową lub orzechową lub zmielić migdały.
Syrop klonowy możesz zastąpić miodem, ksylitolem czy innym rodzajem słodzidła.
Zamiast żurawiny, możesz dodać rodzynki, orzechy, chia, czy pestki dyni. Jak lubisz.
Jestem ciekawa, która wersja owsianych ciasteczek pojawi się u Ciebie. Daj znać.
Smacznego.

Przepyszne, zdrowe ciasteczka owsiane z kilku składników. Z przepisu wychodzi około 10-14 sztuk.
- 3/4 szklanki mąki migdałowej
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1 szklanka płatków owsianych
- 3 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- garść żurawiny
- 1 banan
- 2 kopiaste łyżki oleju kokosowego
-
Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni.
-
Wsyp do miski mąki, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, żurawinę i płatki owsiane. Wymieszaj.
-
Dodaj syrop klonowy.
-
Dodaj do masy rozgniecionego banana.
-
Rozpuść olej kokosowy i dodaj do składników.
-
Z powstałej masy uformuj ciastka. Piecz około 20 minut w temperaturze 160 stopni.
-
Ciastka pozostaw do ostudzenia. Są kruche i ciepłe mogą się kruszyć.
Czy można dorzucić lub dodać zamiast którejś maki odżywkę białkowa ??
Myślę, że tak 🙂