“Scone – brytyjskie ciastko wywodzące się ze Szkocji, z mąki, masła, mleka i proszku do pieczenia, niekiedy z dodatkiem suszonych owoców (często rodzynek).

Istnieją różne przepisy na scones. Zazwyczaj lekko lub niesłodzone, przyrządza się je także na słono. Wykorzystuje się makę pszenną, jęczmienną bądź płatki owsiane. W zależności od sposobu przyrządzania ciastka te przypominać mogą chleb sodowy bądź naleśniki. Blisko spokrewnione są z innym szkockim wypiekiem, bannocks. W Stanach Zjednoczonych podobne wypieki znane są jako biscuits. W przeszłości duże porcje ciasta smażone były na blasze, przy serwowaniu krojonego na trójkątne kawałki. Współcześnie zwykle wypiekane są w piekarniku i przybierają formę niewielkich ciastek o okrągłym kształcie. W wielu brytyjskich herbaciarniach podawane do herbaty, zwykle z dodatkiem masła, dżemu i bitej śmietany. Najwcześniejsze odnotowane użycie słowa scone pochodzi z XVI wieku.”

* źródło Wikipedia

Dzisiaj mam dla Was mój pierwszy przepis na te bułeczki/ciastka, które nie dość, że są bardzo proste w przygotowaniu, smaczne, to dodatkowko nie wymagają specjalnych zdolności kulinarnych.

Do kawy lub herbaty idealne. U mnie z dżemem sprawdziły się świetnie.

Scones - angielskie bułeczki
Czas przygotowania
20 mins
Czas gotowania
15 mins
Czas całkowity
35 mins
 

Proste brytyjskie słodkości do kawy, lub herbaty. Z przepisu wychodzi około 20 sztuk bułeczek.

Porcje: 20
Składniki
  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 12 łyżek mleka
  • 1 szklanka rodzynek
Instrukcje
  1. Połącz sypkie składniki w jednym naczyniu - mąkę, cukier, proszek do pieczenia,sól.

  2. Dodaj masło pokrojone na mniejsze kawałki.

  3. Jajka wymieszaj z mlekiem w osobnym naczyniu.

  4. Dodaj 2/3 masy jajecznej do naczynia z sypkimi składnikami.

  5. Dodaj rodzynki.

  6. Wyrób ciasto.

  7. Ciasto rozwałkuj na stolnicy na grubuść około 2 cm.

  8. Wytnij szklanką o ostrych krawędziach okrągłe bułeczki i posmaruj je 1/3 masy jajecznej.

  9. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  10. Piecz we wcześniej rozgrzanym do 220 stopni piekarniku około 15 minut.