
“Scone – brytyjskie ciastko wywodzące się ze Szkocji, z mąki, masła, mleka i proszku do pieczenia, niekiedy z dodatkiem suszonych owoców (często rodzynek).
Istnieją różne przepisy na scones. Zazwyczaj lekko lub niesłodzone, przyrządza się je także na słono. Wykorzystuje się makę pszenną, jęczmienną bądź płatki owsiane. W zależności od sposobu przyrządzania ciastka te przypominać mogą chleb sodowy bądź naleśniki. Blisko spokrewnione są z innym szkockim wypiekiem, bannocks. W Stanach Zjednoczonych podobne wypieki znane są jako biscuits. W przeszłości duże porcje ciasta smażone były na blasze, przy serwowaniu krojonego na trójkątne kawałki. Współcześnie zwykle wypiekane są w piekarniku i przybierają formę niewielkich ciastek o okrągłym kształcie. W wielu brytyjskich herbaciarniach podawane do herbaty, zwykle z dodatkiem masła, dżemu i bitej śmietany. Najwcześniejsze odnotowane użycie słowa scone pochodzi z XVI wieku.”
* źródło Wikipedia
Dzisiaj mam dla Was mój pierwszy przepis na te bułeczki/ciastka, które nie dość, że są bardzo proste w przygotowaniu, smaczne, to dodatkowko nie wymagają specjalnych zdolności kulinarnych.
Do kawy lub herbaty idealne. U mnie z dżemem sprawdziły się świetnie.

Proste brytyjskie słodkości do kawy, lub herbaty. Z przepisu wychodzi około 20 sztuk bułeczek.
- 400 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0.5 łyżeczki soli
- 100 g masła
- 3 jajka
- 12 łyżek mleka
- 1 szklanka rodzynek
-
Połącz sypkie składniki w jednym naczyniu - mąkę, cukier, proszek do pieczenia,sól.
-
Dodaj masło pokrojone na mniejsze kawałki.
-
Jajka wymieszaj z mlekiem w osobnym naczyniu.
-
Dodaj 2/3 masy jajecznej do naczynia z sypkimi składnikami.
-
Dodaj rodzynki.
-
Wyrób ciasto.
-
Ciasto rozwałkuj na stolnicy na grubuść około 2 cm.
-
Wytnij szklanką o ostrych krawędziach okrągłe bułeczki i posmaruj je 1/3 masy jajecznej.
-
Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
-
Piecz we wcześniej rozgrzanym do 220 stopni piekarniku około 15 minut.
Wydają się pyszne. Chętnie spróbuje ☺
Musza być pyszne. Nie słyszałam o nich wczesniej ?
hej, jaka tortownica? 🙂
Tortownica? Do bułeczek? 🙂
Ale bym dobie teraz takie pysznosci zjadla.
No wyglądają pysznie 🙂 Jak zawsze u Ciebie same dobre rzeczy 🙂
Ale fajne bułeczki, nie jadłam takich:)
Wyglądają przepysznie! Lubię takie cuda 🙂
Wygladaja smakowicie. Na niedzielne śniadanko idealne
Uwielbiam scones! A twoje wyglądają przepyszne!
Ale one pysznie wyglądają, muszę wypróbować !
*spróbować ??❤️
Lubię poznawać inne kuchnie, chętnie kiedyś wypróbuję ten przepis 🙂
Brak drożdży składzie od razu stawia je U mnie na wysokiej pozycji.