
Kasza jaglana należy do najzdrowszych kasz. Jest lekkostrawna i nie uczula, gdyż nie zawiera glutenu. Ma właściwości antywirusowe i jest dobrym domowym lekarstwem na katar. Zawiera krzemionkę, która ma wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Kasza jaglana dostarcza również dużych ilości witaminy E, żelazo i dużo białka. Stanowi smaczny dodatek do klasycznych dań. Można ją też używać jako zamiennik dla mięsa w formie kotletów czy pieczeni.
Ja swoją przygodę z kaszą jaglaną dopiero zaczynam. W moim menu pojawił się już deser z kaszą jaglaną w roli głównej – JAGLANE BOUNTY – PRZEPIS TUTAJ, a dzisiaj mam dla Was podstawowy, banalny przepis na budyń jaglany. Ja często robię wersję jeszcze bardziej uproszczoną – do kaszy dodaję 2 łyżki jogurtu greckiego i posypuję budyń cynamonem. Polubiałam się z kaszą, i na pewno jeszcze będę eksperymentować z nią w kuchni.

- 1 woreczek kaszy jaglanej
- 1/2-1 banana
- 1-2 łyżki jogurtu greckiego
- wiórki kokosowe, cynamon, miód wedle uznania
-
Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją. Zblenduj na gładką masę.
-
Dodaj 1/2 banana, i miód, jeśli chcesz dosłodzić kaszę. Zblenduj.
-
Udekoruj budyń ulubionymi dodatkami. Możesz użyć cynamon, wiórki kokosowe, orzechy, daktyle, owoce.
Nie znałam tych właściwości kaszy jaglanej!
Wypróbuję Twój przepis na wolnym dniu:)
Buziaki:*
Ja za budyniem w sumie nie przepadam w żadnej formie 🙂
Nie przepadam za budyniem, ale nie spodziewałam się że da się go zrobić z kaszy :0
Znów pyszności ☺ muszę wuprobowac
Twój blog to skarbnica świetnych przepisów!
Ależ to smacznie wygląda, kocham takie przekąski 🙂
Oj weź zrobiłam się głodna teraz! Haha! Super ze się dzielisz takimi prostymi przepisami 🙂
Bardzo lubię kaszę jaglaną, ale nie robiłam z niej budyniu. Ciekawa jestem czy mi posmakuje 🙂
Ile porcji wychodzi z takiej ilości składników? ??
Wszystko zależy od tego, ile chcemy zjeść 🙂 To woreczek kaszy jaglanej. Można podzielić na dwa razy, można inaczej – wedle upodobań 🙂