
Sobotni poranek. Spokojna kawa, a do kawy czekoladki.
Zrobienie czekoladek zajmuje dosłownie chwilę, więc jeśli masz ochotę, przygotuj sobie 4 obowiązkowe składniki: masło orzechowe, olej kokosowy, orzechy laskowe i kilka kostek gorzkiej czekolady. Opcjonalnie możesz użyć syrop daktylowy, lub po prostu go pominąć. Czekaladki też wyjdą pyszne.

Zdrowsza wersja popularnych czekoladek toffifee.
- 2 duże łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- orzechy laskowe
- 1 łyżka syropu daktylowego (opcjonalnie)
-
Olej kokosowy rozpuść w garnku. Dodaj masło orzechowe i syrop. Wymieszaj.
-
Masę rozlej do foremek do 3/4 wysokości.
-
Dodaj orzecha laskowego do środka każdej czekoladki.
-
Wstaw na 2 godziny lub na noc do zamrażarki.
-
Rozpuść kostki czekolady , dolej odrobinę przegotowanej wody lub płynnego oleju kokosowego do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Zrób kleks na każdej czekoladce toffifee. Odstaw do stężenia czekolady.
Trzeba spróbować! ♥️ A czym można zastąpić olej Kokosowy?
Fajna, prosta i szybka słodka przekąska, a w dodatku zdrowa. Robiłam już 4 razy i nadal sprawdza się super 😉
Dziękuję 🙂 Też je bardzo lubię.