
Przepisów na ciasteczka na mim blogu znajdziecie mnóstwo. Przeważają jednak te, które w swoim składzie zawierają masło orzechowe lub mielone orzechy laskowe. Dzisiaj postanowiłam zrobić najprostsze, zdrowe ciasteczka owsiane, które bez wyrzutów sumienia można podgryzać do porannej lub popołudniowej kawy bądź herbaty. Ciasteczka zrobiłam ze zdrowych składników: płatki owsiane, ksylitol i masło ghee. Od dłuższego czasu zaopatruję się w zdrowe produkty w sklepie online PURE REIN. Dostaniecie tu mnóstwo produktów, od płatków owsianych czy jaglanych, poprzez masła, kasze aż po przyprawy. Ciasteczka są bardzo proste w wykonaniu. Wystarczy wymieszać składniki i ulepić ciastka. Podczas formowania ciasteczek proponuję zwilżyć dłonie. Dzięki temu zabiegowi ciasto nie będzie tak bardzo przyklejało się do dłoni.
W przepisie występują dwa opcjonalne składniki. Możecie je dodać lub nie – to zależy od waszych upodobań. Jeśli chcecie, by ciasteczka były słodkie, dodajcie ksylitol. Jeśli nie macie kropelek czekoladowych, możecie je pominąć, albo dodać do ciasteczek wcześniej namoczoną żurawinę. Kombinacji jest wiele 🙂

Zdrowe ciastecza owsiane. Z przepisu wychodzi około 10 większych ciastek. Jedno większe ciastko ma około 180 kcal.
- 150 g płatków owsianych
- 100 g mąki owsianej
- 100 g masła klarowanego np. ghee
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g ksylitolu (opcjonalnie)
- kropelki czekoladowe (opcjonalnie)
-
Wymieszaj suche składniki w jednym naczyniu.
-
Dodaj do suchych składników masło ghee oraz jajko. Wymieszaj.
-
Uformuj ciastka i ułóż je na papierze do pieczenia.
-
Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 15 minut, temperatura 180 stopni.
Z termoobiegiem czy bez? 🙂
Z termoobiegiem 🙂