Banoffee zna chyba większość fit freaków. To pyszne ciasto bez pieczenia na kruchym spodzie, przekładane bananami i masą karmelową, udekorowane bitą śmietaną z mleczka kokosowego. Na moim blogu troszkę inna odsłona tego popularnego ciasta w formie deseru w słoiku. Prosty w wykonaniu kruchy spód z płatków owsianych i masła orzechowego doda energii, banany nadzadzą deserowi słodkiego smaku, a karmel i bita śmietana sprawią, że na długo ugasimy pragnienie na słodkie.

5 from 2 votes
BANOFFEE
Czas przygotowania
15 mins
 

Szybki, sycący deser w słoiku. Do pracy/szkoły, na wycieczkę. Zamiast tradycyjnego ciasta banoffee.

Porcje: 2
Składniki
SPÓD
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady lub kilka łyżek kakao
  • 2 łyżki płynnego oleju kokosowego
  • 3-4 łyżki płatków owsianych
  • 1-2 banany
KARMEL
  • 20 sztuk daktyli
  • 2 łyżki masła orzechowego
INNE
  • 1 puszka mleczka kokosowego (stała część)
  • 1-2 kostki gorzkiej czekolady
Instrukcje
  1. Wymieszaj wszystkie składniki na spód. Ugnieć i ułóż na dnie słoika.

  2. Na spodzie ułóż pokrojonego w plasterki banana (lub dwa).

  3. Daktyle zalej gorącą wodą, odstaw na około 15 minut. Odsącz i zblenduj razem z masłem orzechowym. Wyłóż karmel na banana.

  4. Ubij stałą część mleczka kokosowego i ułóż w słoiku na karmelu. Posyp startą czekoladą.