
Mało kto nie lubi schrupać sobie ciastka do kawy czy herbaty. Problem w tym, że większość z nas, dbając o swoje zdrowie ogranicza cukry i coraz rzadziej sięga po sklepowe słodycze. Na szczęście możliwości przygotowania zdrowych ciastek bez grama cukru w warunkach domowych jest mnóstwo. Ja staram się wybierać szybkie i proste przepise. Tak też jest w przypadku jaglanych ciastek. Robi się je błyskawicznie, a właściwie “prawie” robią się same. Do nas należy mieszanie kaszy jaglanej i uformowanie ciastek.
Nie wspominałam jeszcze, że do zrobienia ciastek potrzebujemy jedynie 3 podstawowych składników: daktyli, kaszy jaglanej i wiórków kokosowych. Daktyle ze względu na swoje słodkie właściwości zastępują nam cukier. Ilość wiórków kokosowych można dodać wedle uznania: mniej lub odrobinę więcej.
*W daktyle i kaszę jaglaną zaopatruję na stronie www.purerein.pl

Błyskawiczne ciastka z kaszy jaglanej, naturalnie słodkie i kokosowe.
Z przepisu wychodzi 10-12 ciastek (w zależności od ich grubości).
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 10-15 daktyli
- 4 łyżki wiórków kokosowych
-
Daktyle zalej przegotowaną wodą i odstaw na około 20 min tak, aby zmiękły.
-
Kaszę jaglaną opłucz. Zalej 1 szklanką zimnej wody i gotuj przez około 20 minut do uzyskania konsystencji "papki". Kaszę wystudź.
-
Zblenduj kaszę oraz daktyle.
-
Dodaj do masy daktylowo-jaglanej wiórki kokosowe i zblenduj lub wymieszaj dłonią.
-
Uformuj ciastka w dowolnym kształcie. Ułóż na papierze do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku (180 stopni) około 30 minut.