
Babeczka z kubeczka czyli szybki i smaczny mug cake już dość dawno pojawił się w moich śniadaniowych wariacjach. To pyszne ciastko robi się z kilku składników i wstawia do mikrofali na 4 minuty. Babeczkę możemy przełożyć jogurtem naturalnym, bądź greckim, dodać ulubione owoce, oprószyć startą czekoladą – opcji jest mnóstwo. Dzisiejszy przepis bazuje na otrębach (u mnie owsianych) i jogurcie (u mnie grecki). Sami sprawdźcie, jaki jest prosty. Mug cake przełożyłam czekoladowym kremem proteinowym WomensBest.

Babeczka z kubeczka gotowa w 4 minuty.
- 3 łyżki otrębów np. owsianych
- 2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- ksylitol, ulubione przyprawy
-
Wszystkie składniki wymieszaj w naczyniu (u mnie duży kubek).
-
Wstaw naczynie do mikrofali na 4 minuty.
-
Po wyjęciu babeczki z mikrofali pozostaw ją do lekkiego ostudzenia, wyjmij z naczynia i dodaj ulubione owoce.
Jeśli bym chciała zrobić mug cake w piekarniku to ile go trzymać?
Niestety nie jestem w stanie dokładnie określić jak długo trzymać ciastko w piekarniku. Nie robiłam mug cake’a w piekarniku 🙂
Z czego zrobiłaś krem?
Mug cake przełożyłam czekoladowym kremem proteinowym WomensBest.
czy podejdzie zamiast greckiego jogurt typu “skyr”?
Tak, jak najbardziej.