
Ostatnio zdałam sobie sprawę z tego, że jak dotąd na moim blogu niewiele jest przepisów na zdrowe ciasta. Nie ma nawet mojego ulubionego błyskawicznego jogurtowca. Koniecznie muszę uzupełnić, bo to ciasto wychodzi zawsze, a z sezonowymi owocami świetnie smakuje.
Dzisiejszy przepis również nie jest skomplikowany i nie aż tak czasochłonny. Samo przygotowanie masy zajmuje około 15 minut. Należy jednak wcześniej przygotować daktyle oraz rozpuścić olej kokosowy. Zmielone orzechy laskowe można w przepisie pominąć lub zastąpić innymi zmielonymi orzechami lub migdałami.

- 150 g mąki np. kukurydzianej
- 2 jajka
- 30 g zmielonych orzechów laskowych
- 30 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 ml mleka np. roślinnego
- 100 ml płynnego oleju kokosowego
- sok z 1/2 pomarańczy
- karmel z 145g daktyli
- kilka kostek gorzkiej czekolady
-
Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na około godzinę. Po tym czasie odlej wodę i zblenduj daktyle na gładką masę.
-
Rozpuść olej kokosowy i odstaw do ostudzenia.
-
W jednym naczyniu ubijj białka na sztywno.
-
W drugim naczyniu połącz suche składniki (mąkę, orzechy laskowe, kakao, proszek do pieczenia)
-
Dodaj do suchych składników żółtka, mleko, płynny olej kokosowy, sok z 1/2 pomarańczy, karmel z daktyli i delikatnie wymieszaj.
-
Dodaj białka do masy i delikatnie wymieszaj.
-
Wylej masę do formy (moja jest silikonowa o średnicy 24cm).
-
Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 25-30 minut, 180 stopni (termoobieg włączony).
-
Po wystudzeniu ciasta polej je roztopioną gorzką czekoladą.
Czy zamiast orzechów moge dać zmielone migdały ?
Jak najbardzej 🙂
Na co zamienić daktyle? Mam insulinoopornosc 🙁
Czy mozna zastapic make kukurydziana jakas inna i zachowac te same proporcje skladnikow? Np gryczana lub ryzowa?
Tak, jak najbardziej 🙂
Gdzie kupię karmel z daktyli? Przyznam się, że pierwsze słyszę o czymś takim. Czy można czymś to zastąpić?
Masz napisane co zrobic zeby otrzymac karmel z daktyli. Moczysz w gorace wodzie i blendujesz. Czytajmy ze zrozumieniem
Marta w przepisie jest wyjaśnione jak zrobić ten karmel. Wystarczy zblendować wcześniej moczone daktyle 😉
Przepraszam Magda* 🙂
Czy ten krem daktylowy powinien być bardziej rzadki czy gęsty?
bardziej gęsty 🙂
Czy zamiast pomarańczy można użyć innego owocu? 🙂 siostrzeniec uczulony 😉
Pewnie, że tak 🙂