Ostatnio zdałam sobie sprawę z tego, że jak dotąd na moim blogu niewiele jest przepisów na zdrowe ciasta. Nie ma nawet mojego ulubionego błyskawicznego jogurtowca. Koniecznie muszę uzupełnić, bo to ciasto wychodzi zawsze, a z sezonowymi owocami świetnie smakuje.

Dzisiejszy przepis również nie jest skomplikowany i nie aż tak czasochłonny. Samo przygotowanie masy zajmuje około 15 minut. Należy jednak wcześniej przygotować daktyle oraz rozpuścić olej kokosowy. Zmielone orzechy laskowe można w przepisie pominąć lub zastąpić innymi zmielonymi orzechami lub migdałami.

CIASTO CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWE
Czas przygotowania
15 mins
Czas gotowania
30 mins
Czas całkowity
45 mins
 
Składniki
  • 150 g mąki np. kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 30 g zmielonych orzechów laskowych
  • 30 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 ml mleka np. roślinnego
  • 100 ml płynnego oleju kokosowego
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • karmel z 145g daktyli
  • kilka kostek gorzkiej czekolady
Instrukcje
  1. Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na około godzinę. Po tym czasie odlej wodę i zblenduj daktyle na gładką masę.

  2. Rozpuść olej kokosowy i odstaw do ostudzenia.

  3. W jednym naczyniu ubijj białka na sztywno.

  4. W drugim naczyniu połącz suche składniki (mąkę, orzechy laskowe, kakao, proszek do pieczenia)

  5. Dodaj do suchych składników żółtka, mleko, płynny olej kokosowy, sok z 1/2 pomarańczy, karmel z daktyli i delikatnie wymieszaj.

  6. Dodaj białka do masy i delikatnie wymieszaj.

  7. Wylej masę do formy (moja jest silikonowa o średnicy 24cm).

  8. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 25-30 minut, 180 stopni (termoobieg włączony).

  9. Po wystudzeniu ciasta polej je roztopioną gorzką czekoladą.