Omlety pojawiły się w moim menu jakiś czas temu. Początkowo byłam do nich sceptycznie nastawiona, ale ostatecznie przekonały mnie do siebie. To szybka opcja, która zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej smakuje wyśmienicie. Do przygotowania omleta nie potrzebujemy wymyślnych składników. Wystarczą jajka, mąka i ulubione przyprawy. Ja zazwyczaj skłaniam się ku wersji słodkiej omletów, często pojawiają się u mnie w połączeniu z polewą z masła orzechowego. W moim dzisiejszym omlecie dodatkowo występują wiórki kokosowe, a polewa jest zrobiona z dwóch kostek gorzkiej czekolady.

KOKOSOWY OMLET BOUNTY
Czas przygotowania
10 mins
Czas gotowania
10 mins
Czas całkowity
20 mins
 

Kokosowa wersja omleta w połączeniu z gorzką czekoladą = duet doskonały!

Składniki
OMLET
  • 3 białka
  • 2 żółtka
  • 45 g mąki np. gryczanej
  • 2 łyżki wiórów kokosowych
  • cynamon wedle upodobania
POLEWA
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
Instrukcje
  1. Białka ubij na sztywno.

  2. Połącz suche składniki w jednym naczyniu.

  3. Do suchych skłądników dodaj żółtka i ubite białka. Wymieszaj delikatnie.

  4. Smaż z obu stron na rozgrzanej patelni na oleju kokosowym.

  5. Kostki czekolady rozpuść w połączeniu z odrobiną płynnego oleju kokosowego lub gorącej, przegotowanej wody.