
Omlety pojawiły się w moim menu jakiś czas temu. Początkowo byłam do nich sceptycznie nastawiona, ale ostatecznie przekonały mnie do siebie. To szybka opcja, która zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej smakuje wyśmienicie. Do przygotowania omleta nie potrzebujemy wymyślnych składników. Wystarczą jajka, mąka i ulubione przyprawy. Ja zazwyczaj skłaniam się ku wersji słodkiej omletów, często pojawiają się u mnie w połączeniu z polewą z masła orzechowego. W moim dzisiejszym omlecie dodatkowo występują wiórki kokosowe, a polewa jest zrobiona z dwóch kostek gorzkiej czekolady.

Kokosowa wersja omleta w połączeniu z gorzką czekoladą = duet doskonały!
- 3 białka
- 2 żółtka
- 45 g mąki np. gryczanej
- 2 łyżki wiórów kokosowych
- cynamon wedle upodobania
- 2 kostki gorzkiej czekolady
-
Białka ubij na sztywno.
-
Połącz suche składniki w jednym naczyniu.
-
Do suchych skłądników dodaj żółtka i ubite białka. Wymieszaj delikatnie.
-
Smaż z obu stron na rozgrzanej patelni na oleju kokosowym.
-
Kostki czekolady rozpuść w połączeniu z odrobiną płynnego oleju kokosowego lub gorącej, przegotowanej wody.
Ale mi smaka narobiłaś! ?
Na pewno wypróbuję ten przepis ?