
Płatki owsiane w moim jadłospisie występują dość rzadko. Jeśli już się pojawiają to w formie szybkiej owsianki na wodzie lub ciasteczek owsianych. Dzisiaj odegrały główną rolę w batonach korzennych, które równie dobrze można nazwać ciastem 🙂
Niewielka ilość składników, prostota i szybkość, o smaku nie wspominam, to dla mnie najważniejsze elementy w domowym przygotowywaniu posiłków czy wypieków. Wielu z Was na pewno doskonale o tym wie. Bardzo sporadycznie poświęcam więcej czasu na przygotowanie jakiegoś wypieku. Moja doba jest bardzo krótka i w związku z tym kieruję się w stronę prostych, a czasem wręcz banalnych rozwiązań.
Ale o batonach. Mąka – wasza ulubiona, płatki owsiane, cukier kokosowy (może być inne słodzidło: ksylitol, stewia itp.), mleko ulubione, jajka, płynny olej kokosowy i korzenne przyprawy to składniki potrzebne do zrobienia batonów. 10 minut pracy plus 25-30 minut w piekarniku, a batony wychodzą naprawdę fajnie.

Smaczna alternatywa owsianki w postaci batonów, idealna do pracy/szkoły czy kawy. Jeden baton ma około 200 kcal.
- 130 g mąki gryczanej
- 120 g płatków owsianych
- 20 g cukru kokosowego
- 2 jajka
- 200 ml mleka np. roślinnego kokosowego
- 100 ml płynnego oleju kokosowego
- przyprawy: cynamon, imbir, kardamon
-
Włącz piekarnik 🙂 180 stopni.
-
Rozpuść olej kokosowy i pozostaw do ostygnięcia.
-
Wymieszaj suche składniki w jednym naczyniu.
-
W drugim naczyniu ubij białka.
-
Żółtka dodaj do naczynia z suchymi składnikami. Dodaj też olej oraz mleko i delikatnie wymieszaj łyżką.
-
Na końcu dodaj do masy ubite białka i delikatnie wymieszaj.
-
Przelej do formy, idealnie gdyby była silikonowa. Piecz około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni w nagrzanym piekarniku.
Witam serdecznie,
czym mogę zastąpić mąkę gryczaną ?
Inną mąką np. ryżową, orkiszową jasną.