Płatki owsiane w moim jadłospisie występują dość rzadko. Jeśli już się pojawiają to w formie szybkiej owsianki na wodzie lub ciasteczek owsianych. Dzisiaj odegrały główną rolę w batonach korzennych, które równie dobrze można nazwać ciastem 🙂

Niewielka ilość składników, prostota i szybkość, o smaku nie wspominam, to dla mnie najważniejsze elementy w domowym przygotowywaniu posiłków czy wypieków. Wielu z Was na pewno doskonale o tym wie. Bardzo sporadycznie poświęcam więcej czasu na przygotowanie jakiegoś wypieku. Moja doba jest bardzo krótka i w związku z tym kieruję się w stronę prostych, a czasem wręcz banalnych rozwiązań.

Ale o batonach. Mąka – wasza ulubiona, płatki owsiane, cukier kokosowy (może być inne słodzidło: ksylitol, stewia itp.), mleko ulubione, jajka, płynny olej kokosowy i korzenne przyprawy to składniki potrzebne do zrobienia batonów. 10 minut pracy plus 25-30 minut w piekarniku, a batony wychodzą naprawdę fajnie.

BATONY Z PŁATKÓW OWSIANYCH
Czas przygotowania
10 mins
Czas gotowania
25 mins
Czas całkowity
35 mins
 

Smaczna alternatywa owsianki w postaci batonów, idealna do pracy/szkoły czy kawy. Jeden baton ma około 200 kcal.

Porcje: 6
Calories: 200 kcal
Składniki
  • 130 g mąki gryczanej
  • 120 g płatków owsianych
  • 20 g cukru kokosowego
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka np. roślinnego kokosowego
  • 100 ml płynnego oleju kokosowego
  • przyprawy: cynamon, imbir, kardamon
Instrukcje
  1. Włącz piekarnik 🙂 180 stopni.

  2. Rozpuść olej kokosowy i pozostaw do ostygnięcia.

  3. Wymieszaj suche składniki w jednym naczyniu.

  4. W drugim naczyniu ubij białka.

  5. Żółtka dodaj do naczynia z suchymi składnikami. Dodaj też olej oraz mleko i delikatnie wymieszaj łyżką.

  6. Na końcu dodaj do masy ubite białka i delikatnie wymieszaj.

  7. Przelej do formy, idealnie gdyby była silikonowa. Piecz około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni w nagrzanym piekarniku.