
Nocną owsiankę już chyba znacie. Uwielbiam tę wariację śniadaniową z kilku powodów: mega szybko się ją robi, świetnie smakuje, można ją przygotować na milion sposobów. Na blogu w kategorii OPOWIEŚCI O OWSIANKACH znajdziecie kilka propozycji nocnych owsianek:
- nocną owsiankę z masłem orzechowym – TUTAJ
- czekoladowo-malinową nocną owsiankę – TUTAJ
- chałwową nocną owsiankę – TUTAJ
Moja dzisiejsza nocna owsianka wystąpiła w wersji czekoladowo-kakaowej.
Baza na owsiankę jest zawsze ta sama. Płatki owsiane, mleko np. roślinne (ja bardzo lubię kokosowe lub migdałowe) i nasiona chia. Jogurt naturalny możecie w przepisie wykorzystać lub nie. W zależności od tego, jaką konsystencję owsianki chcecie uzyskać dodajcie odpowiednią ilość mleka i jogurtu. Gramatura, którą podaję w przepisie to moja propozycja.

Sycąca, zdrowa opcja na śniadanie.
- 50 g płatków owsianych
- 100 ml mleka kokosowego/migdałowego
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka syropu klonowego
-
W słoiku wymieszaj płatki owsiane, mleko, jogurt. Możesz dodać 1 łyżkę syropu klonowego (jeśli chcesz dosłodzić owsiankę).
-
Zakręć pokrywkę słoika i wstaw na noc do lodówki.
-
Następnego dnia wyjmij owsiankę z lodówki.
-
Warstwa kakaowa to jogurt grecki wymieszany z kakao.
-
Ułóż warstwy wedle upodobania i dodaj na wierzch masło orzechowe, migdały, kostkę rozpuszczonej gorzkiej czekolady.