Nocna owsianka skradła moje serce kilka miesięcy temu. Dzięki błyskawicznemu przygotowaniu, wyjątkowemu smakowi i różnorodności w smakach wciąż utrzyuje się w wysoko na liście moich ulubionych kombinacji śniadaniowych. Na blogu w kategorii OPOWIEŚCI O OWSIANKACH znajdziecie dwie wersje nocnej owsianki:

  • nocną owsiankę z masłem orzechowym – TUTAJ
  • czekoladowo-malinową nocną owsiankę – TUTAJ

Do tej dwójki dołączyła dziś kolejna wariacja. Chałwowa nocna owsianka.

Baza na owsiankę jest zawsze ta sama. Płatki owsiane, mleko np. roślinne (ja bardzo lubię kokosowe lub migdałowe) i nasiona chia. Jogurt naturalny możecie w przepisie wykorzystać lub nie. W zależności od tego, jaką konsystencję owsianki chcecie uzyskać dodajcie odpowiednią ilość mleka i jogurtu. Gramatura, którą podaję w przepisie to moja propozycja.

CHAŁWOWA NOCNA OWSIANKA

Sycąca, zdrowa opcja na śniadanie.

Składniki
  • 50 g płatków owsianych
  • 100 ml mleka kokosowego/migdałowego
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1-2 łyżka tahini
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 4 pokrojone daktyle
Instrukcje
  1. W słoiku wymieszaj płatki owsiane, mleko, jogurt i chia. Możesz dodać 1 łyżkę syropu klonowego (jeśli chcesz dosłodzić owsiankę).

  2. Dodaj tahini. Tahini nie trzeba mieszać bardzo dokładnie, niewymieszane pozostawi ślady w słoiku w postaci zawijasów.
  3. Zakręć pokrywkę słoika i wstaw na noc do lodówki.
  4. Następnego dnia wyjmij owsiankę z lodówki i dodaj na wierzch pokrojone daktyle oraz (opcjonalnie) czekoladową granolę.