Twarogowe placuszki pojawiły się w naszym menu jakieś dwa lata temu. Wtedy jeszcze mój synek był niejadkiem, a ja stawałam na głowie i robiłam w kuchni cuda, żeby dziecku coś zasmakowało. W ramach matywacji i większej chęci do spróbowania placuszków, wciągnęłam synka do wspólnego gotowania. Wyciągnęliśmy z szafki składniki, i razem wszystkie mieszaliśmy w naczyniu. To daltego przepis jest tak banalny. Składniki trzeba jedynie ze sobą wymieszać. My początkowo mieszaliśmy łyżką, teraz używam do mieszania miksera. Dodatki do placuszków w postaci babcinego dżemu śliwkowego, lub posypka z jogurtu naturalnego i cynamonu (ulubionej przyprawy synka) okazały się strzałem w dziesiątkę.

WSKAZÓWKI

  1. Zamiast mąki ryżowej, placuszki świetnie wychodzą z kukurydzianą, czy owsianą.
  2. Cynamon jest w przepisie opcjonalny.
  3. Ksylitol proponuję używać wedle uznania. Jeśli lubicie słodkie placuszki, dodajcie go więcej. Możecie też użyć innego słodzidła. Możecie też całkowicie pominąć. Dodać 1 łyżkę syropu klonowego lub miodu. Wszystko zależy od waszych preferencji. Zamiast zdrowszych zamienników, można też użyć cukru pudru.
  4. Do smażenia placuszków korzystam z okrągłych silikonowych foremek do jajek sadzonych, które kiedyś kupiłam w Lidlu, ale widziałam je też w Biedronce.

 

Placuszki twarogowe
Czas przygotowania
10 mins
Czas gotowania
10 mins
Czas całkowity
20 mins
 

Szybkie, proste placuszki podawane z ulubioną konfiturą są idealne.

Porcje: 6
Składniki
  • 1 kostka twarogu białego np. Piątnicy (250g)
  • 3 jajka
  • 5 łyżek mąki np.ryżowej
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 1-2 łyżeczki ksylitolu
Instrukcje
  1. Wszystkie składniki wymieszaj w naczyniu za pomocą łyżki lub miksera.

  2. Smaż na oleju kokosowym na rozgrzanej patelni.