
Omlet to chyba najczęściej występująca opcja na moim śniadaniowym stole. Po błyskawicznej jajecznicy jest moim kolejnym numerem jeden. Ostatnio coraz częściej pojawia się w wersji zapiekanej z owocami. Przygotowany dzień wcześniej ląduje w moim lunchboxie, a ja nie martwię się rano o śniadanie do pracy. Przepis jest bardzo prosty, wykonanie nieskomlikowane, a omlet smakuje jak ciasto.

Pyszne, zdrowe śniadanie. Jak ciasto. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
- 3 białka
- 2 żółtka
- 3 łyżki mąki np. ryżowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cynamon, ksylitol wedle uznania
-
Białka ubij na sztywno.
-
Dodaj pozostałe skłądniki i delikatnie wymieszaj łyżką.
-
Masę przelej do formy.
-
Na wierzchu masy możesz ułożyć owoce (np. banana, maliny, borówki)
-
Wstaw do rozgrzanego piekarnika.
-
Piecz 25 minut w 180 stopniach.
Jaka średnica formy? 🙂
18 cm :*
porcja z przepisu jest raczej dla jednej czy dwóch osób? 🙂
dla jednej 🙂