Kruche ciasteczka od jakiegoś czasu często pojawiają się w mojej kuchni. Są fenomenalne z kilku powodów, między innymi dlatego, że są

  1. zdrowe
  2. proste
  3. szybkie
  4. pyszne

Na moim blogu znajdziecie kilka przepisów na kruche ciasteczka

  1. KRUCHE ORZECHOWE CIASTKA -> KLIK
  2. CIASTKA ORZECHOWO-CZEKOLADOWE -> KLIK

W swoim pierwszym przepisie na kruche orzechowe ciasteczka użyłam zaledwie 3 podstawowych składników: jajka, mąki i masła orzechowego. W kolejnych dwóch przepisach proponuję małe urozmaicenie. Kakao, które sprawi, że ciacha będą miały delikatny czekoladowy  smak. Dzisiejsza wersja ciastek powstała na bazie masła orzechowego z chia. W masła orzechowe zaopatruję się w sklepie Pure Rein -> KLIK

KRUCHE CIASTKA ORZECHOWE Z CHIA

Kruche ciasteczka orzechowe. Ich sekret to dobre masło orzechowe.

Z przepisu wychodzi około 12 sztuk.

Składniki
  • 1 szklanka masła orzechowego z chia
  • 4 łyżki mąki np. ryżowej
  • 3 łyżki płynnego oleju kokosowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ksylitol, cynamon wedle uznania
Instrukcje
  1. Wszystkie składniki wymieszaj.

  2. Ciasto zagnieć dłonią.

  3. Uformuj kulki i lekko je spłaszcz, tworząc ciastka.

  4. Ułóż ciastka na papierze do pieczenia.

  5. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 15 minut, temperatura 180 stopni.