
Kruche ciasteczka od jakiegoś czasu często pojawiają się w mojej kuchni. Są fenomenalne z kilku powodów, między innymi dlatego, że są
- zdrowe
- proste
- szybkie
- pyszne
Na moim blogu znajdziecie kilka przepisów na kruche ciasteczka
W swoim pierwszym przepisie na kruche orzechowe ciasteczka użyłam zaledwie 3 podstawowych składników: jajka, mąki i masła orzechowego. W kolejnych dwóch przepisach proponuję małe urozmaicenie. Kakao, które sprawi, że ciacha będą miały delikatny czekoladowy smak. Dzisiejsza wersja ciastek powstała na bazie masła orzechowego z chia. W masła orzechowe zaopatruję się w sklepie Pure Rein -> KLIK

Kruche ciasteczka orzechowe. Ich sekret to dobre masło orzechowe.
Z przepisu wychodzi około 12 sztuk.
- 1 szklanka masła orzechowego z chia
- 4 łyżki mąki np. ryżowej
- 3 łyżki płynnego oleju kokosowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ksylitol, cynamon wedle uznania
-
Wszystkie składniki wymieszaj.
-
Ciasto zagnieć dłonią.
-
Uformuj kulki i lekko je spłaszcz, tworząc ciastka.
-
Ułóż ciastka na papierze do pieczenia.
-
Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 15 minut, temperatura 180 stopni.