Masło orzechowe. Jajko. Mąka. Przyprawy. 5 minut pracy i 15 minut w piekarniku. Efekt końcowy powalający. Kruche. Orzechowe. Ciasteczka. Zdrowe. Szybkie. Proste. Na moim profilu na Instagramie możecie zobaczyć kilka odsłon tych ciasteczek, które bardzo szybko pokochało wiele osób.

Na bazie podstawowego przepisu na orzechowe ciastka powstał przepis na wersję czekoladową. Kakao zdziałało cuda, ale dodatkowo w przepisie pojawił się olej kokosowy. Ciastka wyszły świetnie. Sami sprawdźcie.

CIASTKA ORZECHOWO-CZEKOLADOWE
Czas przygotowania
10 minut
Czas gotowania
15 minut
Czas całkowity
25 minut
 

Proste, zdrowe ciastka z masłem orzechowym i kakao.

Z przepisu wychodzi około 12 ciastek.

Składniki
  • 1 szklanka masła orzechowego
  • 4 łyżki mąki np. ryżowej
  • 3 łyżki płynnego oleju kokosowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżeczki ksylitolu
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki kakao
Instrukcje
  1. Wszystkie składniki wymieszaj.

  2. Ugnieć ciasto.

  3. Uformować kulki i lekko je spłaszczyć.

  4. Ułożyć ciastka na papierze do pieczenia.

  5. Piec w rozgrzanym piekarniku około 15 minut, temperatura 180 stopni.